Tvingas betala skatt på stulen öl

Staffanstorps Lions bestulna på 200 000 kronor

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

STAFFANSTORP. Ölkaggarna stod på släpet och var redo att transporteras tillbaka till Carlsberg, när tjuvarna slog till. De stal hela släpet och resultatet blir en stenhård ekonomisk smäll för Lions Staffanstorp.
– Vi måste betala tiotusentals kronor i alkoholskatt trots att vi inte tjänat en enda krona. Sammanlagt har de två inbrotten kostat oss 200 000 kronor, säger generalen för Bonnadagarna, Ingvar Ahlström.
Frågan är om det är någon som särskilt satsar på att förstöra för Lions Staffanstorp. I julas stals de chokladaskar som skulle delas ut till kommunens 80-åringar, sammanlagt 180 stycken.
I torsdags hade föreningen ett möte efter Bonnadagarna, som är en av årets höjdpunkter i Staffanstorp. Det mesta av det som Lions skänker bort under året samlas in här och de kunde konstatera att det skulle bli ett ordentligt plus. Alla som kunde hjälpte till att fylla släpet och det låstes in i den så kallade potatisladan på gården som omges av galler. Släpet skulle köras till Carlsberg morgonen därpå.
– När vi kom dit på fredagsmorgonen upptäckte vi att stängslet var uppklippt och såg hjulspår fram till ladan. Vi såg bilspår som ledde fram till ladan och när vi gick in upptäckte vi att släpet var borta trots att det inte fanns ett märke kring låset, säger Ingvar Ahlström.
– Ölkaggarna, 18 stycken, var Carlsbergs egendom, så de får vi ersätta. Dessutom måste vi alltså betala skatt för allt, säger Ingvar Ahlström.
– Det blev sammanlagt 120000 kronor ölen kostade, förklarar Ingvar Ahlström.
Dagen efter upptäckte Lions Staffanstorp att det också varit inbrott i Klubblokalen. Trots att väktare lagat staketet hade tjuvarna gått in på samma ställe.
Den här gången hade man bland annat kommit över en hel frysbox full med mat.
– För de här 200 000 kronorna hade vi kunnat rädda liv i ett katastrofområde eller hjälpt de fattigaste i kommunen. Det känns som luften helt gått ur oss, berättar Ingvar Ahlström.
Han poängterar att man inte tänker lägga ned.
– Nej, då har ju tjuvarna vunnit och det tänker vi aldrig låta ske, säger Ingvar Ahlström.
Lokaltidningen har pratat med Titti Campalto som är experter på punktskatter på skattekontoret i Ludvika.
– Det stämmer att de måste betala skatt, det måste man alltid göra om det lämnat  bryggeriets område. Skattemässigt är det ingen skillnad på om alkoholen säljs eller blir stulen, säger Titti Campalto.

Publicerad 16 May 2016 14:56

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag