Johanna Szemenkar Remgard (t.v) och Louise Wester har gjort ett lexikon med ord från ungdomar. ?Foto: Fredrik Magnusson

Johanna Szemenkar Remgard (t.v) och Louise Wester har gjort ett lexikon med ord från ungdomar. ?Foto: Fredrik Magnusson

Dags att lyssna på ungdomar

BROBYGGARE. Japp, orre och vakta orten. Det förstår väl alla vad det betyder. Eller gör vi? Louise Wester och Johanna Szemenkar Remgard reder ut ungdomarnas språk och uttryck i ett nytt lexikon.
Vissa kanske känner igen idén med ett lexikon med tonårsuttryck. För ett par år sedan gjorde Louise med hjälp av Johanna ett projekt i mindre skala på samma tema. Nu är det större.
– Folk har tjatat på mig att göra det. Förra boken tog slut snabbt, säger Louise.
Förra våren drog allt igång. Till sin hjälp har Johanna och Louise haft tre klasser på högstadiet. En i Lund, en i Kungsbacka och en i Nacka som representerat alla tre årskurser som finns på högstadiet..
– På högstadiet är det viktigare för ungdomarna att hänga med i det senaste jämfört med på gymnasiet. Då planar det ut, säger Louise.
– Uttryck kan komma upp snabbt men dö ut lika snabbt, säger Johanna.
Boken som nu finns ute handlar om att bygga broar över generationsgränser.
– I tonåren blir det ofta ensidig kommunikation från äldre till yngre. Här blir ungdomarna experter och frågar du om ett ord eller uttryck som du inte förstår kan du verkligen se muren rasa och hur ungdomar öppnar upp sig, säger Johanna.
En sak är viktig att peka på. Det görs också i boken på flera ställen.
– Vi får absolut inte använda uttrycken själva. Ålder spelar in hur du använder ordet men också klädsel, tonfall och situation spelar roll, säger Louise.
– Vi vuxna ska hålla truten och lyssna. Vi kan inte döma från vårt perspektiv utan lyssnar du så får ”åh fan”- upplevelser, säger Louise som kan ge flera exempel på hur samtal kommit igång över generationsgränserna när ungdomar fått frågan om ord som de förklarat.
Vad betyder då det vi inledningsvis nämnde? Ja, inte är det chokladbitar och fåglar det handlar om. Japp betyder ha sex, orre är hora eller slampig och vakta orten betyder att dra omkring i kvarteren.

Publicerad 07 November 2016 19:00