Bestämt:

15 februari startar spårvägsbygget

Trots många protester påbörjas nu fas 2

Av
Hanna Rahlén

LUND. Vid onsdagens sammanträde i tekniska nämnden beslutade man att godkänna inledningen av fas 2 i spårvägsprojektet, byggdelen.
– Första spadtaget tas den 15 februari men sen kan det ju ta lite tid innan det kommer igång ordentligt, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden.
Samtidigt hölls en fackeldemonstration utan för kommunhuset i protest mot spårvägsbygget, en av flera inom loppet av några veckor. Bland annat ställer motståndarna sig frågande till hur Lund kan ha råd med spårväg när man skär ner på så mycket inom till exempel kultur och fritid.
Men enligt Emma Berginger handlar det om olika saker och att Lunds kommun har det tufft ekonomiskt har inte med spårvägen att göra, utan med att kommunens skattebetalare blivit färre.
– Det har funnit möjligheter till dialog och vi har haft informationsmöten. Men vi har också haft expertgrupper som bedömt att spårvägen är en god investering, säger hon.
När spårvägen är klar, vilket den ska vara 2019, ska den vara grön. Bokstavligt talat. Det ska nämligen växa gräs mellan spåren nästan hela vägen, berättar Emma Berginger. Dessutom kommer den följas av cykelväg.
– Vi behöver den här transportlinjen när så många både jobbar och bor längs med den. Särskilt med satsningarna på Brunnshög, säger hon.

Publicerad 19 January 2017 17:10

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag