VIDEO:

"Spaden" i marken för Lunds spårväg

Har väntat i 30 år

Av
Hanna Rahlén

LUND. I dag togs det första "spadtaget" för vad som ska bli Lunds nya spårväg. Det är en dag som många beskriver som efterlängtad. Kommunalrådet Emma Berginger (MP) inledde själva spadtagscermonin med att välkomna alla besökare till spårvägsfesten.
– Jag säger äntligen, för det har varit en lång resa. I 30 år har vi väntat på det här, sa Emma Berginger.
Hon passade på att tacka kommunens tjänstemän, regeringen och framför allt Lundaborna samtidigt som hon bad om tålamod.
– Ha tålamod, ni har väntat så länge så ni orkar vänta lite till. Och tills dess: Cykla, promenera eller åk kollektivt så kommer ni komma fram dit ni ska, sa hon.
Regeringens miljöminister Karolina Skog (MP) var också på plats vid det historiska spadtaget, som snarare var en historisk gräsrullning.
– Det är en stor dag för Lund men också en stor dag för Sverige. Man kommer skriva om Lund som renässansens stad i historieböckerna. 
– Med det här visar Lund att man inte bara är en stad som pratar utan också en stad som får saker gjorda. Här i dag gör Lund det som andra bara pratar om, sa hon.
Till toner från Bleckhornen drog sedan politiker och byggherrar i snörena som fick det gröna gräset att rulla ut sig mellan spåren. Med det invigdes byggprocessen av Lunds spårväg, något som möttes av jublande besökare i tältet på Sölvegatan.
– Spårvägen är en ryggrad längs kunskapsstråket och nödvändig för att knyta ihop Lund med Brunnshög. En satsning på Brunnshög är en satsning på centrum eftersom vi inte måste riva gamla byggnader eller bygga på höjden, sa kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
2019 ska spårvägen vara klar för spårvagnar att trafikera den 5,5 kilometer långa sträckan längs med Lundalänken. 

Bleckhornen underhöll besökarna.

Bleckhornen underhöll besökarna.

Emma Berginger (MP) inledde ceremonin.

Emma Berginger (MP) inledde ceremonin.

null

Publicerad 15 February 2017 12:27

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag