Längst kö för familjerådgivning i Skåne

Av
Sarah Bernshed

Lena Karlsson

LUND. Personer i behov av kommunal familjerådgivning kan få vänta olika länge beroende på bostadsort. I vissa fall, som på mottagningen i Lund, är väntetiden för närvarande tre månader.
– Det är inte okej. Är man i en akut kris säger det sig självt att man behöver hjälp snabbt, säger Annika Lindén, ordförande i föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare.  
En rundringning som Lokaltidningen har gjort visar att väntetiderna varierar kraftigt i de skånska kommunerna.
– Det vi har sagt är två veckor. Vi gjorde själva en miniundersökning 2014 för att få lite koll och det visade sig vara väldigt olika i olika kommuner, konstaterar Annika Lindén.
Till mottagningen i Lund kan även krisande familjer i Burlöv, Lomma, Kävlinge, Svedala, Svalöv, Hörby och Höör vända sig.
Det är också där som kön är som längst i hela Skåne.
Väntetiden på upp till tre månader kan jämföras med de tre mottagningarna i Helsingborg, Klippan och Höganäs där det inte finns någon kö alls.
På andra orter, som Landskrona, Bjuv, Eslöv, Vellinge, Trelleborg, Skurup, Sjöbo och Ystad, är väntetiden mellan en och två veckor.
På mottagningen i Ängelholm kan den vara upp till en och en halv månad lång.
I Kristianstad, Hässleholm och Simrishamn kan familjer få vänta i två månader.
I Malmö är väntetiden två och en halv månad.
Varför är det viktigt att hålla väntetiderna nere?
– Gäller det en akut kris, som till exempel otrohet, säger det sig självt att man behöver snabb hjälp. Går man för länge med problem i relationen är risken att man till slut enbart pratar med varandra utifrån besvikelse och då kan det redan vara för sent att rädda relationen.
– Att få hjälp snabbt är också viktigt utifrån ett barnperspektiv. Det är helt avgörande för barn hur föräldrar tar tag i sina problem. För även om det är väldigt kloka föräldrar kan problemen ändå påverka barnens miljö, säger Annika Lindén.
Den kommunala familjerådgivningen ska kunna ge stöd i krissituationer, enligt Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.
– Vi har ingen exakt rekommendation vad gäller väntetider, men det ligger i sakens natur att det inte kan vara alltför långa väntetider när det handlar om akuta kriser. Syftet med kommunal familjerådgivning är att det ska vara en förebyggande verksamhet, säger Pernilla Krusberg som är jurist vid kunskapsmyndigheten.
Men det är inte enbart väntetiderna som varierar mellan olika mottagningar utan också priserna.
Förutom mottagningen i Klippan som är helt gratis ligger priserna i Skåne på allt från 100 till 400 kronor.
Avgiften kan även variera för olika kommuner med samma mottagning. På mottagningen i Lund kostar ett samtal 125 kronor för en familj i Svalöv medan krisande familjer i Lomma får betala 400 kronor.
Det är dubbelt så mycket som för Staffanstorp, Burlöv och Svedala där det kostar 200 kronor för ett rådgivande samtal. För familjer i Lund, Kävlinge och Höör kostar den 300 kronor. I Hörby kostar ett rådgivande samtal 150 kronor.

Publicerad 16 February 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag