Påvlig floristskola öppnar i Jakriborg

Studerande: ”Blommor blir man glad av”

Av
Lene Karlsson

Lena Karlsson

HJÄRUP. – Alla borde prova på att hoppa av ekorrhjulet någon gång, säger Patrik Härder. Själv har han tagit tjänstledigt från SJ för att läsa till florist.
– Man måste våga välja att prova på någonting nytt. När man kommer i en ny miljö och träffar nya människor utvecklas man som människa.
Ända sedan Patrik Härder gick i nian har han varit intresserad av att läsa till florist. 
– Men det fanns ingen utbildning på min hemort, så jag började jobba med annat. Men jag har länge sneglat på denna utbildning.
Nu vid 47 års ålder har han tagit upp tråden igen.
– Man blir aldrig för gammal för att göra det man vill, säger han.
Patrik Härder är den enda killen av de 17 eleverna som går på Ingvar Strandhs blomsterskola, som vid årsskiftet flyttade från Oxie till Jakriborg. Att han trivs med utbildningen råder det ingen tvekan om.
– Det är det bästa jag gjort på flera år. Jag stortrivs.  Det är tufft, och mycket mer komplicerat än jag trodde. Men vi lär oss jättemycket.
Trots att han precis har börjat har han redan fått ett uppdrag.
– Jag ska göra blomsterarrangemangen till ett bröllop, säger han.
Under 30 år har Ingvar Strandhs Blomsterskola funnits i Oxie. Men när lokalerna såldes flyttade den till Jakriborg i Hjärup.
– Det var min pappa som startade skolan på 1980-talet på Lugnet i Malmö, säger Jenny Strandh som nu tillsammans med sin man tagit över verksamheten.
– Jag är uppvuxen under binderibänken, men först ville jag absolut inte bli florist. Så 1994 gick jag utbildningen.
I slutet av 1990-talet var intresset för att utbilda sig till florist stor. Men nu när utbildningen inte längre ger rätt till studielån från CSN har många blomsterskolor fått lägga ner.
– Så nu är efterfrågan på florister stor igen, säger Jenny Strandh.
Floristutbildningen är den huvudsakliga verksamheten i lokalerna på Jakriborg. Där finns även en liten butik som endast har öppet på fredagar och lördagar.
Förra året fick skolan det hedervärda uppdraget att göra blomsterarrangemangen i samband med påves besök på Malmö arena.
–  Tillsammans med eleverna gjorde vi då 140 meter blomsterdekorationer i form av ett kors som scenen var utformad till, säger Jenny Strandh.
När Lokaltidningen är på besök i de nya lokalerna finns även eleven Kristina Staxäng på plats. Hon bor i Nättraby utanför Karlskrona. Under veckorna bor hon i Oxie och pendlar därifrån till Jakriborg.
Hon utbildade sig först till undersköterska men är nu tjänstledig från jobbet som behandlare på ett HVB-hem.
– Att jobba med blommor är en dröm som går i uppfyllelse. Egentligen skulle jag ha utbildat mig till socionom, men så blev jag sjuk.
I höstas tog hon chansen att gå en prova-på-kurs i blomsterbindning, och valde sedan att börja utbildningen till florist.
–  Blommor blir man glad av. Det är bra terapi, säger Kristina Staxäng.                  

Publicerad 09 March 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag