Toppolitiker avgår efter våldtäktsskandal

"Jag måste ta ansvar för min underlåtenhet "

LUND. Lars Hansson, andre vice ordförande i Barn- och skolnämnden i Lund, meddelar att han lämnar sin post med omedelbar verkan. Detta med anledning av den uppmärksammade våldtäktshärva som nyligen nystats upp i kommunen. 
– Att låta en förövare gå kvar på samma skola som våldtäktsoffret är givetvis helt oacceptabelt. Jag måste därför ta ansvar för min underlåtenhet att förstå att så skedde, och i konsekvens med detta även för min underlåtenhet att agera, skriver han på sin blogg under onsdagsmorgonen.  
Händelsen inträffade i maj förra året. En av de misstänkta pojkarna var över 15 år och dömdes för våldtäkt mot barn. Påföljden blev samhällstjänst.
Efter händelsen har offret fått hemundervisning medan pojkarna gått kvar på skolan, vilket först uppmärksammades av debattören Ann Heberlein.
Efter att händelsen uppdagats lämnade rektorn på den aktuella skolan i förra veckan sin tjänst och nu följer alltså en av de ansvariga politikerna rektorns exempel.
– Från olika håll påstås det att nämndens presidium skulle varit fullt informerade och haft en aktiv del i beslutet att låta förövarna gå kvar på skolan. Även om jag har en annan uppfattning så kan jag inte motbevisa detta påstående, och då förtroendet för nämndens presidium lidit allvarlig skada väljer jag i dag att lämna mitt uppdrag som ledamot av Barn- och skolnämnd Lunds stad, fortsätter Lars Hansson i sitt inlägg.
Lars Hansson lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan, och Liberalerna uppmanar även övriga personer i nämndens presidium att lämna sina poster.
 

Publicerad 15 March 2017 10:13

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag