Bingobricka livar upp fullmäktige

"Finns en nerv i kommunfullmäktige i Lund"

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LUND. Nu kan den som vill följa kommunfullmäktige i Lund med tillhörande bingobricka. Klockan 17 idag börjar KF.
Dagens rutor har man som: ”Jag vill inte förlänga debatten men”, ”Någon vill tillsätta en arbetsgrupp” eller ”Någon refererar till sina akademiska meriter”. Eller vad sägs som omöjliga rutan som man får kryssa om mötet avslutas före utsatt tid?
-Jag brukar sitta och följa Lunds kommunfullmäktige för att jag känner flera som sitter där. Jag gillar lokalpolitik överlag, säger Sara Fransson som står bakom idén och Facebookgruppen Lundabingo.
Sara Fransson är statsvetare från Lund men bor idag i Växjö. De båda kommunernas lokalpolitik följer hon noga.
-Lund är speciellt för det finns lokala parter och Lund styrs i minoritet vilket ger en nerv i kommunfullmäktige till skillnad från många andra kommuner där det mesta styrs från kommunstyrelsen.
Bingobrickorna har några fasta hörn med citat eller händelser som nästan alltid går att klicka i. Det går att ana att det kan bli en del långa haranger.
-Det är absolut långa möten. Det kanske inte är jättebra för demokratin med möten efter halv elva på kvällen men om jag kan bidra med lite humor så kanske man kan rannsaka sig och tidseffektivisera. Det skulle gynna engagemanget.
Vad har du fått för reaktioner?
-Jag har bara fått positiva indikationer. Kanske är de som följer sociala medier mer öppna. Tjänstemännen tycker att det är roligt. Det är gjort med glimten i ögat. Men jag undrar vad Lennart Prydz (S) tycker. Han har varit min idol länge.
 Vad tycker då kommunfullmäktiges ordförande?
-Jag tycker att det är trevligt. Det är ett sätt att skärpa närvaron och skapa trevlig stämning, säger Lennart Prydz.

Publicerad 30 March 2017 15:35

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag