Kommunen river avtal med Sularpsfarmen

"Vi ska inte gynna verksamhet där det förekommer ekonomiska oegentligheter"

HARDEBERGA. Lunds kommun säger med omedelbar verkan upp sitt hyreskontrakt med Sularpsfarmen. Detta med anledning av företagets skatteskulder och fakturor som enligt kommunen är grundlösa, rapporterar Sydsvenskan.
Den senaste tiden har kontroverserna kring populära Sularpsfarmen i Hardeberga avlöst varandra. Tidigare har de förlorat sitt tillstånd att hålla djur och jagats av skatteverket för sina obetalda skatteskulder. Nu förlorar de även avtalet de har med Lunds kommun om att bedriva flyktingboende på fastigheten.
Lunds kommun har sedan 2015 hyrt två fastigheter av Sularpsfarmen att använda som flyktingboende. Avtalet är giltigt fram tills 2020, men efter att företaget skickat flera, enligt kommunen, grundlösa fakturor, väljer de nu att riva kontraktet.  
– Vi ska inte gynna verksamhet där det förekommer ekonomiska oegentligheter. Här har det under en längre tid förekommit uppgifter om att allt inte stått rätt till. Nu har vi tagit en närmare titt på detta, och uppgifterna stämmer, säger kommunalråd Anders Almgren (S), till Sydsvenskan.
När hyreskontraktet slöts gick Lunds kommun med på att betala för att anpassa lokalerna för dess syfte. Efter detta var genomfört har dock Sularpsfarmen fortsatt att skicka fakturor för kostnaden på 95 000 kronor extra varje kvartal, utöver de 100 000 kronor som kommunen redan betalar i månadshyra för fastigheterna.
När kommunen vägrade att betala de extra fakturorna anlitade Sularpsfarmen en advokat som begärde att kommunen obedelbart skulle betala en påstådd skuld på 700 000 kronor.  
Kommunen har nu anlitat en oberoende advokatbyrå från Stockholm för att se till att uppsägningen av kontraktet går rätt till.
Kommunens sista inbetalning till Sularpsfarmen gjordes siste mars och samtliga barn som bott på boendet är nu placerade i andra hem.

Publicerad 19 April 2017 13:45

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag