På rätt kurs på tävlingsbanan

Inför STCC: ”Det hade varit häftigt att kunna leva på racing”

Av
PER OHLSSON

STAFFANSTORP/KNUTSTORP. Lukas Jonsson tar långa vägen till skolan men raka spåret ut i racingvärlden. Han är nästa tävlingstekniker på Svalöfs gymnasium som handplockats för att ingå i racingföraren Marcus Annervis team.
Från hemmet utanför Staffanstorp till utbildningslokalerna på Ring Knutstorp är det en hygglig bit.
– Det tar en timme och 40 minuter med buss och tåg – i båda riktningarna. Ja, du fattar att det blir långa dagar, förklarar 16-årige Lukas, som går första året på fordons- och transportprogrammet med inriktning tävlingstekniker.
En eftertraktad utbildning med riksintag, vilket öppnar för sökande från hela landet.
Varför bor du inte på skolans internat och sparar runt tre timmar per dag i tid?
– För att jag själv håller på med karting och behöver komma hem till träningar i Malmö och mekjobb, berättar Lukas.
Varifrån kommer intresset?
– Pappa (Niklas) körde Formel Ford, så jag är uppvuxen med det här livet. Själv började jag i tioårsåldern.
Var det givet att söka till Svalöfs gymnasium och filialen här ute i Knutstorp?
– Ja, jag trivs verkligen. Trots pendlingen.
Hur hamnade du i ett STCC-team?
– Marcus (Annervi), som ju själv gått på skolan, var här och presenterade sin satsning i vintras. Han har ju redan plockat tre killar härifrån till sitt team, och jag skickade ett mejl till honom och berättade att jag var intresserad. Från början var det tänkt att han skulle hålla igång två bilar den här säsongen, en i Clio Cup också, men så blev det inte. Därför plockade han till slut bara in en av oss som går första året på fordonsprogrammet.
Hur ser framtiden ut?
– Helst vill jag ha möjlighet att kombinera – både köra själv och jobba som teammekaniker hos Marcus. Det hade varit häftigt att kunna leva på racing på något sätt.
Läraren Lars Olsson var med och drog igång gymnasieprogrammet med tävlingsteknikerprofil 2009.
– Jag jobbade som skolkurator i Landskrona när jag fick idén. Vi hade 46 sökande till 18 platser vid första intaget, och det är fortfarande ett mycket populärt. Det finns liknande utbildningar i Anderstorp och Torsby men med lite annat upplägg, berättar han.
Sedan konstaterar han självkritiskt:
– I dag finns det kvinnor som är racingingenjörer och teamchefer i F1, men vi har haft svårt att locka tjejer. Där måste vi bli bättre.
Under STCC-helgen år det obligatorisk skolgång för fordonsteknikerna. Eleverna har utbildats för att hjälpa till som flaggvakter och i den tekniska besiktningen under tävlingsdagarna.


Lukas Jonsson har tagit raka spåret på Ring Knutstorp.

Lukas Jonsson har tagit raka spåret på Ring Knutstorp.

Skolteamet i STCC-kostym

Kevin Nilsson från Klippan, Gabriel Rasmussen från Kristianstad och Viktor Sjunnesson från Örkelljunga avslutar gymnasietiden med att följa Marcus Annervi upp i STCC. I premiären mekar de vidare i fjolårets vinnarstall.
Racerstjärnan stod överst på pallen i Clio Cup 2016. När han plockat talanger till sitt team så har han letat i sin gamla skolmiljö.
Kevin, Victor och Gabriel var först härom året, och när Marcus nu prövar lyckan i STCC-klassen så finns trion med i stallet vid säsongspremiären hemma på Ring Knutstorp.
– Nu är det bara jobb som gäller för mig – i veckorna på Koenigsegg i Ängelholm och så i Marcus racingteam uppe i Falkenberg eller ute på tävlingarna, berättar Victor Sjunnesson.
Fordonsprogrammets utbildning av tävlingstekniker blev alltså inkörsporten till två statusfyllda mekanikeruppdrag – hos en sportvagnstillverkare och i ett kaxigt racingteam.
Är det stor skillnad att jobba i ett STCC-stall?
– Oh ja, det är mycket mer krävande än förra året, men också mycket roligare.
Utmaningarna ökar för ett skolteam som vuxit in i STCC-kostymen – och får sitt elddop på Ring Knutstorp där allt började.
FOTNOT: TÄVLINGSTEKNIKER -- Treårig gymnasieutbildning med riksintag, knuten till Svalöfs gymnasiums fordons- och transportprogram. Förlagd till Ring Knutstorp.
drygt 50 elever i dag.
Under STCC-premiären den 6 maj är det öppet hus i tävlingsteknikernas gymnasielokaler.Victor Sjunnesson, Marcus Annervi och Kevin Nilsson laddar för ny klass.

Victor Sjunnesson, Marcus Annervi och Kevin Nilsson laddar för ny klass.

Niko Ciesielski och Hugo Niklasson kommer från Härslöv respektive Laholm och går andra året på utbildningen. Rally och bilar är de stora intressena och båda känner att de hamnat rätt.

Niko Ciesielski och Hugo Niklasson kommer från Härslöv respektive Laholm och går andra året på utbildningen. Rally och bilar är de stora intressena och båda känner att de hamnat rätt.

STCC 2017

Premiär på Ring Knutstorp den 6 maj. Sedan Alastaro 20/5, Solvalla 17/6, Falkenberg 9/7, Karlskoga 13/8, Anderstorp 3/9 o Mantorp 16/9.
Skåningar på startlinjen: Andreas Andersson, Furulund, SEAT, Micke Ohlsson, Östra Ljungby, Audi, Dennis Strandberg, Helsingborg, VW Golf, Niklas Lilja, Munka Ljungby, Honda o Tobias Brink, Malmö, Audi.

Publicerad 10 May 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag