Elias gör succé i Thailand:

"Grym erfarenhet"

"Inramningen på matcherna är fantastisk"

Av
Jonathan Bengtsson

FOTBOLL. Elias Dolah lämnade division ett i Sverige för att bli utlandsproffs i Thailand. Dalbysonen och tillika Lunds BK:s tidigare mittbackstalang spelar nu fotboll framför tusentals supportar i Bangkok och lever sin pojkdröm.
Vägen till proffslivet har inte varit spikrak, den har kantats av både petningar och skador. Men idag spelar den 195 centimeter långa 24 åringen sin bästa fotboll någonsin. Efter att blivit uttagen till ”veckans lag” ett flertal gånger i Thai League har det Thailändska landslaget fått upp ögonen för Dalbysonen som har ett dubbelt medborgarskap i Thailand och Sverige.
– Det hade varit en grym erfarenhet och en rolig utmaning om jag lyckats ta en plats där, säger Elias.
Det var dock på Dalbys fotbollsplan som karriären började, där spelade han till 16 års ålder för att sedan bli handplockad till ungdomslaget i Lunds BK. Efter att ha dominerat i LBK:s juniorlag och sedan blivit uppflyttad till A-laget såg karriären ljus ut. Men det blev inte riktigt som Elias hade hoppats. Efter ett tränarbyte i LBK blev han bortprioriterad och fick sitta på bänken och därefter blev han utlånad till FC Rosengård. Sedan kom vändningen i fotbollskarriären, detta genom ett provspel i den Sydthailändska klubben Songkhla United i landets andra division, en chans han tog.
– Beslutet att spela i Thailand var en chansning, men jag tänkte att om jag inte göra detta nu så kommer jag aldrig att göra det. Med facit i hand tycker jag att det var värt det, säger Elias.
År 2015 gick Elias till Songkhla United men efter två år i klubben valde han att lämna för den Bangkokbaserade klubben Port FC som ligger i högsta ligan, Thai Leauge. Laget är nyuppflyttat men ligger på en stabil mittenplacering i nuläget. Laget har även en stor följarbas från alla samhällskikt som kommer för att se sitt lag spela, något som Elias uppskattar.
– Inramningen på matcherna är fantastisk, fansen är riktigt bra och den energi man ger på planen får man tillbaka från läktarna. Fotboll både förenar människor och skänker glädje. Vi har ungefär sex tusen fans på läktarna under hemmamatcherna och jag är stolt över att få kunna representera dem, fortsätter han.
Just nu trivs Elias med sin tillvaro, men att vara så långt ifrån vänner, familj och flickvän är en utmaning. Hur framtiden ser ut får tiden utvisa, en hemkomst utesluter han inte men under sin tid utomlands följer han fortfarande sina tidigare lag Lunds BK och Dalby GIF.
– Jag följer lagen från distans och hoppas på att de båda får lyckade säsonger i år, avslutar Elias.

Elias Dolah

Namn: Elias Dolah

Ålder: 24

Position: Mittback

Nuvarande klubb: Port FC

Tidigare klubbar: Dalby GIF, Lunds BK, FC Rosengård (utlåning), Songkhla United

Publicerad 11 May 2017 12:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag