Efter depressionen:

Laddar för VM i nya sporten

"Det hade varit kul att ta medalj"

Av
Gustav Persson

STYRKELYFTNING. Victoria Jeppsson var brottaren som satsade på OS. Men en depression satte stopp för satsningen. Nu laddar istället 24-åringen för VM i styrkelyftning.
Victoria Jeppsson hade brottats hela livet och var en av Sveriges mest lovande talanger. Målet var OS i Rio 2016. Men så blev det aldrig. I samband med satsningen drabbades Victoria av en depression som tillslut fick henna att sluta med sporten.
I idrottens värld är det inte helt vanligt med utövare som öppet pratar om psykisk ohälsa. Men några år efter beslutet att sluta med brottning vald Victoria att skriva ett långt inlägg på Facebook för att berätta sin historia.
– Jag tyckte att det var viktigt för att jag vet att många är i samma sits. Eftersom jag inte riktigt själv valde att sluta med sporten ville jag också få ett bättre avslut och berätta om vad som hände. Annars hade jag fortsatt gå och fundera på det.
För att hålla igång efter den avslutade brottningskarriären tränade Victoria på gym. Men hon kände att det inte var lika roligt att träna utan ett mål.
– Jag höll först bara igång men gick ganska snart ner till styrkelyftningsklubben (AK HAK Greppet). Redan efter någon månad på gymmet gjorde jag min första tävling.
Och bara någon månad senare var Victoria med på junior-SM där hon också vann guld. Det visade sig helt enkelt att hon hade en hel del talang för styrkelyftning.
– Ja, det kanske man kan säga. Jag valde att satsa vidare. Träning är viktigt och som någon slags terapi. Man kopplar bort tankarna och bara fokuserar.
Victoria har fortsatt utvecklas och förutom SM-guld har hon hunnit vinna både VM och EM för juniorer. Från och med i år har hon tagit steget upp till senior. Tidigare i år tog hon brons i EM och nu laddar hon för fullt inför sommarens VM i Vitryssland.
– Det är klart att det betyder jättemycket att få göra ett VM. Det är jättestort.
Vad har du får mål?
– Det hade varit kul att ta medalj. Annars är målet att förbättra mig så mycket jag kan.
I styrkelyft tävlar man i knäböj, bänkpress och marklyft. Det bästa resultatet i varje gren räknas och adderas sedan med varandra.
Med några månader kvar till VM är Victoria just nu inne i en tuff träningsperiod inför mästerskapet hon egentligen inte vill tänka på.
– Jag försöker leva i nuet annars blir man bara nervös. Jag tränar på varje pass som det kommer. Sen ju närmare man kommer VM desto mer får man gå in i bubblan.   

Publicerad 12 May 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag