Unika framgångar i USM:

"Tror aldrig det hänt"

"Det är oerhört kul"

Av
Gustav Persson

HANDBOLL. SM för pojkar B fick ett unikt avgörande. H43 Lund tog både guld och brons samtidigt som två Kävlingelag också slutade topp fyra.
Att handbollen är stark i Skåne är ingen nyhet. Inte heller att den är det i Lund. Men att Sverige fyra bästa lag i pojkar födda 2002 geografiskt ligger precis bredvid varandra är unikt. H43 blev nämligen både etta och tre samtidigt som Kävlinge HK blev tvåa och Lödde Vikings fyra.
– Det är oerhört kul. Två lag från Kävlinge kommun och två från Lund. Och dessutom är alla de fem fösta från Skåne (Ystads IF slutade femma). Det visar att de i vanliga fall spelar i en bra serie med lagom konkurrens där de sporrar varandra, säger H43:s ordförande Jonas Brandt.
Finalen mellan H43 och Kävlinge blev en jämn historia där Lundalaget till slut vann efter en dramatisk avslutning. Innan dess hade det andra H43-laget slagit Lödde bronsmatchen.
– Det är lite unikt. Jag tror aldrig det hänt i USM att en klubb har två lag som tar medalj i samma ålder. Vi hade dessutom ett tredje lag med som också är bra.
Sticker den här årskullen ut hos er?
– Vi har många bra årskullar. Men bredden här är exceptionellt stor. Det är tre bra lag som sporrar varandra. Den verksamheten som vi har har gjort att de har kunnat utmana sig själv att bli bättre.
Ännu mer imponerande blir framgångarna när Brandt förklarar klubbens tankar om toppade lag.
– Vår målsättning är inte att nå tidiga sportsliga resultat men det är samtidigt ett kvitto på att vi är duktiga på att utveckla handbollsspelare. Det är extra kul att vi visar vår bredd. Att vi har två lag med utan att ha toppat dem.

Publicerad 15 May 2017 11:49

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag