Facit till nationella provet säljs från bil utanför skola

Flera fall av fusk i Malmö och Lund polisanmälda

MALMÖ/LUND. Skolverket har polisanmält flera fall av fusk i Malmö och Lund inför det nationella provet i matematik. Enligt uppgift har så kallade bedömningsanvisningar bland annat sålts av en person i bil utanför en av Malmös gymnasieskolor.
– Vi har fått in fem separata ärenden i Malmö- och Lundområdet om bedömningsanvisningar som är till salu, säger Johan Falk, ansvarig för prov i matematik på enheten för nationella prov vid Skolverket.

Enligt ett dokument som Lokaltidningen.se tagit del av är bedömningsanvisningarna ”relativt spridda” på den aktuella skolan i Malmö. Det förekommer även uppgifter om att anvisningarna sålts till elever på minst två skolor i Lunds kommun.

Priset för ett exemplar uppges ligga på 800-900 kronor.

– Fusk som bedöms som omfattande anmäls till Skolinspektionen. I det här fallet har vi även valt att polisanmäla det inträffade eftersom vi bedömde att det kan vara ett polisiärt ärende, säger Johan Falk vid Skolverket.

Det aktuella provet genomförs den här veckan. Skolverket har sedan tidigare skickat ut ersättningsprov som kan användas när rektorn på en skola misstänker fusk.

– Vi rekommenderar skolor över hela landet att använda sig av ersättningsprovet eftersom bedömningsanvisningar snabbt kan spridas i slutna grupper på sociala medier, och tror att många skolor följer rekommendationen, säger Johan Falk.

Huruvida den aktuella skolan i Malmö valt att använda sig av ersättningsprovet är oklart. Lokaltidningen har sökt rektorn för en kommentar.

Publicerad 16 May 2017 14:54

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag