Larm om att förskolelärare är våldsam mot barn

Nu agerar Lunds kommun

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LUND. En vikarie larmar om otäcka scener på en förskola i Lund. Enligt anmälan till Skolinspektionen har en kvinnlig förskollärare använt våld mot barnen vid flera tillfällen. Vikarien skriver att kränkningarna bestod i läraren väldigt ofta skrek på barnen och att det ibland åtföljdes av att läraren drog i deras armar. ”Efteråt blev barnen väldigt ledsna och klagade på att de hade ont i armarna”.
Eftersom förskolläraren inte har någon legitimation så kan vi inte utreda och läraren har gjort sig skyldig till olämpligt beteende. Vi kan inte ansöka om varning eller återkalla någon legitimation hos lärarnas ansvarsnämnd, säger Jennie Magnusson, jurist på skolinspektionen som handlagt ärendet.
Det beskrivs också att läraren uttalade sig negativt om barnen medan de hörde på och att hon sökte bekräftelse hos andra lärare i det hon pratade om.
Anmälan är gjort av en vikarie anonymt, som enligt egen utsago varit på många förskolor och skolor i flera städer men aldrig sett något liknande tidigare.
Enligt vikarien har någon typ av kränkning hänt varje gång hon varit där. Eftersom vissa i resten av personalen uppvisade liknande mönster vågade hon inte prata med dem om det hela.
– Vi har överlämnat anmälan till Lund med krav på redovisning till 10 augusti. Eftersom anmälan är anonym och det inte finns några identifierbara barn i anmälan har vi inte förutsättningar att gå vidare utan det är bara huvudmannen, säger Jennie Magnusson.
Lokaltidningen har tagit del av beslutet som skickats till Lunds kommun. Där står det att barnen behandlas ”bryskt” – Inte att det förekommer våld vilket är den formulering som anmälaren använder.
Jag har precis bara öppnat anmälan. Men ska träffa förskolechefen de närmaste dagarna. Jag ber att få återkomma när jag satt mig in i det här, säger Cecilia Lundborg Fehrlund, på utbildningsförvaltningen.
Det beskrivs som våld mot barnen, hur agerar ni nu?
Vi agerar naturligtvis snabbt. Det är självklart. Det gäller generellt alla anmälningar från skolinspektionen, säger Cecilia Lundborg Fehrlund.

Publicerad 16 May 2017 17:35

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag