Förslag för asylsökande har fått flest röster

Bertils Lundaförslag det mest populära sen satsningen infördes

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LUND. Bertil?Egerö vill att asylsökande ska få bo kvar i sina boenden även om deras ålder utreds. Hans förslag gör nu succé där uppåt 540 personer har röstat på det sedan ”Lundaförslaget” infördes.
Lundaförslaget innebär att om en idé från en medborgare får över 100 röster så lämnas det över till en politisk nämnd för beslut.
– Jag ringde kommunen för att fråga hur jag skulle kunna påverka dem eftersom de för en sån vansinnig politik i den frågan, säger Bertil Egerö som är god man för två ensamkommande barn.
Det han syftar på är att Lund inte tillåter att asylsökande barn får bo kvar i sina boenden – om deras ålder utreds. Egerö vill att den policyn ses över och skrivs om.
Förslagen ligger upp i 60 dagar på kommunens hemsida och alla som är medborgare får rösta en gång på förslagen. Det går bara att rösta för ett förslag - inte emot.
– Jag kontaktade olika nätverk jag har och sa nu får ni komma och stötta. Sen har jag inte gjort nåt mer, säger Bertil Egerö.
Han är dock bekymrad över att förslagen behöver ligga upp i 60 dagar, även om det nåt över 100 röster eftersom han tycker att frågan är akut.
– Det var skoj att hitta en väg att nå fram till fullmäktige. Fullmäktige måste på något sätt uppmärksamma förslaget. Det är jag glad över, säger Bertil Egerö.
Han tror att chansen att nå fram till politikerna är större med Lundaförslagets utformning jämfört med om han hade lämnat ett medborgarförslag enligt den tidigare modellen.
– Det kan ha påverkat FI som har lagt en motion och i och med att ett parti lagt en motion så måste socialnämnden yttra sig, säger Bertil Egerö.
– Mitt problem är att jag tycker att det är akut. Jag vet att ett antal unga människor som körts ut. De har förlorat sin dagsersättning. De förlorar hälsovård, tandvård. De får gå i skolan men är fullkomligt vilsna och helt beroende av civilsamhället för sin överlevnad.
Därför vill Bertil Egerö att frågan ska upp i kommunfullmäktige redan innan sommaren.
Han har därför pratat med politiker och försökt påverka dem att ta upp frågan tidigare än i höst.
– Jag är ganska optimistisk om att det kommer bli debatt och kanske beslut under våren.
Just nu finns 36 olika Lundaförslag. Andra med många röster är ett utegym till Stångby, Stöd för projektet ” Oasen, Borgareparkens kulturverkstad” och en flytt av Västers bibliotek till?Folkparken.
– Jag tycker generellt att det fungerar bra. Sen ska vi utvärdera det här efter sommaren. Men so far so good, säger Ulrika Dagård, demokratiutvecklare på Lunds kommun.
Vad vinner ni på den här modellen?
– Dels vinner man transparens. Man kan se alla förslagen och besluten. Sen kan människor gå in och komplettera och diskutera förslagen. Den andra skillnaden är att inte allt behöver gå genom fullmäktige. Får ett förslag 100 röster så kan det gå direkt till berörd nämnd.

Publicerad 18 May 2017 15:54

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag