IT-lösning gör det lätt att som privatperson anställa asylsökande

Myndigheternas byråkrati har varit ett stort hinder

LUND. Att som privatperson anställa en nyanländ har varit en enormt byråkratisk historia. Fram till nu. Nu har ett Lundapar tillsammans med lokala programmerare skapat en IT-lösning som ska göra processen simpel.
Förra året anställde Cecilia Brunnström och Nils Bacos en asylsökande man privat för hjälp med trädgårdsarbete och städning på sitt lantställe. De insåg att det var väldigt mycket mer komplicerat än att anställa någon som var svensk och hade ett personnummer.
– Helt plötsligt förstår ju vi varför så få av de nyanlända jobbar. Det är på grund av det byråkratiska systemet, säger Nils Bacos.
Eftersom det krävdes mycket kontakt med olika myndigheter, ifyllande av olika blanketter och rapporter så valde de att göra en sorts lathund för sig själva om det skulle anställa någon igen.
Migrationsverket vill att asylsökande ska försörja sig själva. Men de får inte automatiskt något personnummer eller samordningsnummer av Skatteverket vilket gör att de inte kan jobba och betala skatt. Det måste man ansöka om själv.
– När vi började titta på detta var det 468 personer som jobbade av alla 28 000 asylsökande i Sverige som hade ett LMA-kort med beteckningen At-und, rätt att arbeta (bevis om att man är undantagen från skyldighet att ha arbetstillstånd red.anm), säger Nils Bacos
Vad tänkte ni när de här sakerna uppdagades?
– Kafka, moment 22. Man möjliggör ju inte riktigt för människor att komma ut i samhället, säger Cecilia Brunnström.

Cecilia och Nils gick igenom den tunga processen som det innebar för att kunna anställa den asylsökande mannen.
– Det triggade oss. Vi kände att så här får det inte vara, säger Nils Bacos.
Sedan började grannar att höra av sig och fråga om mannen kunde jobba åt dem också.
All information om hur man gör finns tillgänglig på myndigheternas hemsidor men inte samlad och presenterad på ett sätt som är begripligt för en privatperson enligt Nils.
De bestämde sig för att digitalisera processen och tog hjälp av ett Lundaföretag som programmerade en IT-lösning som steg för steg går igenom lön, anställningsavtal, arbetsgivardeklaration, tidrapportering och blanketter till myndigheterna och så vidare.
Webbsidan Anställ privat fungerar också för att anställa ungdomar eller pensionärer på timbasis.
– Vi ser att det finns möjlighet för människor att komma ut i samhället innan det officiella maskineriet som stat och kommun ställer upp med tar vid. Medan man väntar på asyl kan man gå ut och jobba några timmar. Det är inte meningen att det här ska ersätta något sorts heltidsarbete. Tanken är att det ska bli en språngbräda in till ett nätverk i Sverige, Cecilia Brunnström.
För den asylsökande mannen har möjligheten att jobba lett honom vidare.
– Hans svenska har blivit bättre och han har fått ett nätverk vilket lett till att han fått ett fast jobb. Han försörjer sig själv och sin familj, säger Cecilia Brunnström.

Publicerad 15 June 2017 16:23

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag