Debatt:

Rödgröna agerar inte för att göra Lund till fristad för förföljda författare

Liberalerna vill ta ställning för yttrandefrihet

INSÄNT. De rödgröna partierna instämde i vårt förslag från Liberalerna om att göra Lund till en fristad för förföljda författare och journalister. Det innebär att ett stipendium inrättas i likhet med ett stort antal städer världen över och att kommunen står som värd för en fristadsförfattare.
Syftet är dels att berika det lokala kulturlivet och dels för att stå upp för det fria ordet. Det är nästan fyra år sedan vår motion lämnades in och två år sedan den bifölls av kommunfullmäktige och pengar avsattes. Ändå har ingenting gjorts. Det gläder mig att 29 författare och översättare reagerat och skrivit ett brev till Lunds kommun.
Ambivalensen från de styrande partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sker samtidigt som allt fler författare, journalister och kulturutövare förföljs, fängslas, hotas eller försvinner spårlöst.
Att vara kritisk och använda det fria ordet som vapen är i många länder förenat med livsfara, det ser vi inte minst i Europas närområde som i Vitryssland, Ryssland och Turkiet. Vi har en möjlighet att göra något aktivt, ett faktiskt och praktiskt ställningstagande för yttrandefrihet. Varför händer inget?
 
Philip Sandberg, Oppositionsråd (L), Lunds kommun  

Publicerad 16 June 2017 10:05

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag