Unga startar eget i sommar

Av
Lene Karlsson

Lena Karlsson

STAFFANSTORP. – Tanken är att man ska skapa sitt eget sommarjobb, säger Monica Smidelik som är projektledare för Sommarlovsentreprenörerna i Staffanstorp.
Möjligheten för unga i åldrarna 17 till 19 år att starta eget på sommarlovet har funnits här sedan år 2012.
– Det har funnits liknande projekt här tidigare, men de senaste sex åren har vi varit anslutna till Sommarlovsentreprenörerna som är ett rikstäckande koncept, förklarar Monica Smidelik.
Tidigare år har man varit i Rådhuset. Men eftersom det byggs om i år får de unga entreprenörerna istället vara i Arbetsförmedlingens tidigare lokaler.
– Det var många fördelar med att vara i Rådhuset. Men det går bra här med, säger Monica Smidelik.
I projektet finns det plats för sammanlagt tolv ungdomar. När Lokaltidningen träffar dem under sin första dag har de kommit olika långt med utvecklingen av sina affärsidéer. En av dem har kommit lite längre än de andra. Jessica Paulsson anmälde sitt intresse redan förra året, men då tog projektet ett uppehåll.
Det hindrade dock inte Jessica Paulsson från att starta en enskild firma. I år vill hon utveckla den digitala sidan av företaget Fitness för alla.
– Jag vill bygga upp ett mentorprogram via nätet. Min främsta målgrupp är medelålders kvinnor som behöver en extra push för att komma igång med träningen. Oavsett var de är ska jag stötta dem genom ett skräddarsytt träningsprogram, säger Jessica Paulsson.
En annan av deltagarna är Samuel Ahlqvist som bor i Bjällerup. Han sökte till sommarlovsentreprenörerna efter att ha fått tips om det från en kompis. Samuels affärsidé är att dela ut frukostbullar till Staffanstorpsborna.
– Jag har en mopedbil som jag kan köra omkring med för att hänga bullar på dörren, säger Samuel Ahlqvist.
De unga entreprenörerna har två veckors utbildning där de får hjälp att utveckla sina affärsidéer.  Av kommunen får de 2 000 kronor i startkapital, försäkring och handledare hela sommaren.
 
 

Publicerad 28 June 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag