Polisen brast i tillsyn – Michelle, 20, dog i arresten

Mamman: "Jag blir så förbannad. Det visar att de ljugit hela tiden"

LUND. Det har gått åtta månader sedan Ann-Sofie Ekholm fick beskedet att hennes 20-åriga dotter Michelle avlidit i arresten efter att hon omhändertagits enligt LOB (Lagen om berusning). I ett yttrande till justitieombudsmannen JO erkänner polisen nu att de brustit i tillsynen av den unga kvinnan.
– Jag blir så extremt förbannad. Här har de hela tiden stått och sagt att de inte gjort något fel och så visar det sig nu att de inte alls gjort tillsyn i den utsträckning som står på tillsynsbladet, säger Ann-Sofie Ekholm, som redan ett par månader efter dotterns död begärde ut övervakningsfilmerna från den aktuella natten.
– Redan då kunde jag konstatera att tillsyn inte gjort så ofta som vakterna gjort gällande. Vid ett tillfälle dröjde det hela fyrtio minuter emellan trots att direktiven var att de skulle kolla till henne varje kvart.
I februari meddelade åklagaren att förundersökningen gällande tjänstefel lagts ner då det saknades anledning att anta att ett brott begåtts. Ann-Sofie påpekade då att övervakningsfilmerna visade att tillsynen inte sköts enligt protokoll, men fick inget gehör.
– Jag har överklagat åklagarens beslut ända upp till överåklagarnämnden, men utan resultat. Poliserna har stått på sig och åklagaren har gått på deras linje. Att de i sitt yttrande till JO nu säger något helt annat visar att de hela tiden ljugit om vad som egentligen hände, säger hon.
I sitt yttrande till JO medger polisen att tillsynen av kvinnan inte följde rikspolisstyrelsens föreskrifter.
Enligt den riskbedömning som gjordes när kvinnan omhändertogs skulle hon ses till var femtonde minut hela natten. Trots det visar övervakningsfilmerna att det vid flera tillfällen dröjde upp mot en halvtimme mellan besöken och vid ett tillfälle mer än fyrtio minuter. Under två timmar saknas det dessutom helt film.
Den näst sista kontrollen gjordes vid 09.09 på fredagsmorgonen. Vakten kollade då till Michelle och la henne i framstupa sidoläge för att hålla hennes luftvägar fria då hon vid kontrollen snarkade kraftigt.
En dryg halvtimme senare kom vakten in tillbaka och konstaterade att det var något konstigt med Michelles andning. Hon drog då två andetag och slutade sedan andas. Livräddande åtgärder sattes in, men Michelles liv gick inte att rädda.
Mamma Ann-Sofie är övertygad om att Michelles chanser att överleva hade varit goda om arrestvakten bara hade larmat sjukvård redan när Michelle lades i framstupa sidoläge.
– Att en person snarkar kraftigt är ofta ett tecken på att något är fel. Det står till och med i polisens föreskrifter att någon som snarkar bör väckas för kontroll. Trots det lämnade de henne ensam i cellen i nästan en halvtimme.
Förutom övervakningsfilmerna har Michelles mamma även reagerat på det tillsynsblad som arrestvakterna fyllt i under natten.
– Det stämmer inte med filmerna. På det står det att regelrätt tillsyn gjorts var femtonde minut. De har dessutom fyllt i att de gjort tillsyn efter att Michelle förts iväg till sjukhus, berättar hon.
Anteckningar om vilka iakttagelser som gjorts vid de olika besöken saknas dock, vilket polisens jurister själv lyfter fram som en brist i sitt utlåtande till JO.
"Detta är förstås inte godtagbart", skriver de i yttrandet.
Dagen innan Michelle omhändertogs och fördes till arresten i Lund hade hon skrivits ut från det LVM- hem som hon vårdats på en längre tid.
Tidigare i år rapporterade Sydsvenskan om att LVM-hemmet fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att de skrivit ut henne på felaktiga grunder.
– Det är så tragiskt alltihop. Så många myndigheter som brast på en och samma gång. De enda som vi känner gjort vad de kunnat var psykiatrin, men de kunde inte hjälpa henne mer.
Ann-Sofie Ekholm kommer inledningsvis att lämna ett bemötande på polisens skrivelse till JO och sedan invänta ombudsmannens utlåtande.
– Därefter vet jag mer vad jag har för möjligheter att gå vidare. Jag kommer aldrig sluta kämpa för Michelle. Jag vet att jag inte kommer få henne tillbaka, men jag vill göra henne rättvisa så att sorgen kan få ta plats istället för ilskan som jag nu känner.
Enligt obduktionsrapporten dog Michelle sannolikt av metadonförgiftning. Om hennes liv hade gått att rädda i fall hon fått tillsyn enligt föreskrifterna är oklart.

Publicerad 07 July 2017 19:53

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag