Franska smaker ett nytt tillskott i saluhallen

Malmökrögaren Hampus Ponné öppnar "Gamla franska" på fredag

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LUND. Malmökrögaren Hampus Ponné satsar på det franska köket i Lunds saluhall. Den 1 september öppnar den nya restaurangen.

Sedan tidigare driver Hampus Ponné den franska restaurangen Gamla Brogatan i Malmö. Nu har han öppnat Gamla Franska i Lunds saluhall.

– Jag skulle beställa en tårta på Gateau och såg att lokalen var tom. När jag skulle hämta tårtan några dagar senare var det också tomt, säger Hampus Ponné.

Han började fundera på att göra något i lokalerna och ringde upp Lundafastig­heter som snart tände på idén om en fransk restaurang.

– Vi kommer inte bara ha ”gamla” franska rätter utan de franska matlagningsteknikerna. Vi är influerade av det franska köket. Vi gör allt från grunden, bakar brödet och gör pommes fritte. Sen är det också upplägget på tallriken, säger Hampus Ponné.

På menyn står rätter som kanin, anka, klassisk Boeuf med bearnaisesås, ostron, och Stig tartar. De flesta maträtter är redan påhittade menar kökschefen Ola Nilsson.

– Man ska bara sätta sin prägel lite grann och göra det jäkligt gott. Mitt huvudfokus är att allting ska ha en mening på tallriken och allting ska smaka gott, säger han.

Restaurangen kommer ha både luncher och kvällsöppet. Det blir bordsservering vilket skiljer dem från saluhallens övriga restauranger. I restaurangen står tre stora vinkylar med sex olika temperaturer som kommer ha 150 olika viner.??De har också flera sommelierer som kan det mesta om vin.

–?Det ger en helhet att komplettera en god maträtt till ett passande vin.?Det förhöjer upplevelsen väldigt mycket, även smakmässigt, säger Dennis Olsson, sommelier och hovmästare.

Hur ser ni på att allt fler gäster recenserar sitt restaurangbesök på internet?

– Det gäller att sätta 110 procents standard direkt. Leverera så bra man kan så fort som möjligt, säger Andreas Frank, souschef.

– Målet ska alltid vara att kunden ska vara nöjd, tillägger Ola Nilsson.

Publicerad 28 August 2017 14:48

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag