Festivalgeneralen lämnar FFF

Fantastisk Filmfestival på gång igen

LUND. När det åter igen drar ihop sig för Fantastisk Filmfestival (FFF) gör festivalgeneral Johan Barrander sin sista festival och ska istället fokusera på att tänka utanför ramen.

Johan har suttit vid festivalrodret i åtta år och har de senaste åren sagt att han ska sluta.

– Festivalen behöver förnyas och jag är den som suttit längst på min post som general. Jag vill göra något annat, säger Johan.

Årets upplaga av festivalen går av stapeln den 28 september till den 7 oktober. Under de senaste åren har det blivit tuffare klimat för mindre filmfestivaler.

– Programläggningen blir svårare och svårare. Filmer kostar mer och mer pengar, det spelar ingen roll om det är filmer av helt okända regissörer med okända skådespelare. Tänket att slå på en mindre filmfestival finns inte längre i filmbranschen. Det är riktigt tufft.

I årets program satsar FFF på den film som de fått inskickade. Bara en titel är en Hollywoodproduktion.

–Vi har letat efter mindre filmer och vi ska också satsa på att göra lite roliga visningar. Vi kommer ha en kafferelaterad film som visas på Love Coffees bakgård. Vi ska också ha talkshow.

I talkshowen kommer Johan dela med sig av sina erfarenheter från åren men det blir också intervjuer med gäster och besökare.

– Vi vill göra något mer än bara traditionellt Q&A, men också se till att festivalen blir mer än att du går på två visningar per kväll och sedan gör samma sak dagen efter.

Festivalen kommer att leva kvar efter Johan Barrander som istället ska satsa på ramen, alltså nudlar.

– Jag har kört lite pop-up restauranger under namnet Utanför Ramen med mina veganska nudlar sedan i våras. Jag hoppas kunna öppna något i Lund.

Vilka är dina bästa minnen från åren som general?

–När George A Romero var på besök, stumfilmsvisningen vi gjorde när Death and Vanilla spelade live men också de utsålda visningarna av Scott Pilgrim och att jag fick gå en wrestlingmatch i hummerkostym.

Något som grämer dig?

– Att vi aldrig fick hit Johan Carpenter.

Publicerad 06 September 2017 13:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag