Katteelever tävlar mot proffsen

Projekt i historia tävlar om svenskla publishingpriset

LUND. Elever från Katedralskolan är nominerad i två klasser till Svenska publishingpriset för en bok och en film.

– Det visar att vi kan göra riktigt bra saker som elevarbetet och konkurrera med proffsen, säger Marcus Karlsson som är lärare och projektledare.

Det är boken ”Ravensbrück – berättelser, stories, beretninger” och trailern till appen om slaget vid Lund som är med och slåss om priserna.

– Ett bra kvitto på vårt jobb. Formgivaren vi arbetat med bara skrek rätt ut, säger Marcus.

Elever med olika bakgrund, totalt omkring 150 stycken, har arbetat tillsammans. Till filmen om appen skrev eleverna texter och dialog till de skådespelare som sedan gestaltade figurerna i filmen. En av skådespelarna var Alice Arvidsson.

– Jag tänkte detta kunde vara ett bra första steg då jag är intresserad av film och håller på med teater.

Texterna har eleverna fått stor frihet med.

– Det har fungerat väldigt bra i undervisningssyfte, du har tagit in fakta men också skapat eget. Vi har lärt oss skriva populärvetenskapligt och tänka källkritiskt, säger Frida Skoglund och Oliver Filipov Madjar.

Appen om slaget vid Lund är den andra som kommer från Katedralskolan. Den första handlade om det medeltida Lund och även den prisnominerades.

Boken ”Ravensbrück – berättelser, stories, beretninger” är ett samarbetsprojekt med flera skolor i Öresundsregionen. Den har utgått från de ögonvittnesskildringar som finns från koncentrationslägret.

– Vi arbetade med den i både i tvån och i trean men det kändes inte som ett skolarbete, det hade en högre mening, säger Johan Larsson.

Framgångarna med projekten har gett läraren Marcus Karlsson blodad tand och det finns redan nu fler idéer kring nya appar om Lund.

– Ambitionen är att kartlägga hela Lunds historia, säger han och ler.

Publicerad 07 September 2017 14:45

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag