Vårdpersonal tvingas byta om i översvämmade rum

”Är fuktigt och luktar illa”

LUND. Hinkar står utplacerade på golvet och i taket har handdukar knutits runt rören. Vattenläckan har varit ett problem i omklädningsrummet under Universitetssjukhuset under flera år och nu har de anställda fått nog.

– Det lagas provisoriskt men ingen bryr sig om att ta reda på vart vattnet kommer ifrån. Det tar fyra månader sedan är det samma sak igen. Man kan ju undra om det lagats med tuggummi, berättar Ulla Ralfsson, som arbetar som röntgensjuksköterska på sjukhuset.

Hon berättar hur översvämningarna pågått periodvis de senaste fem åren och hur de anställda tvingas byta om utan att kunna sätta ner fötterna på golvet.

– Tappar man balansen mellan en sko och en annan hamnar man mitt i det blöta. Dessutom är det inte så trevligt att få sina privata kläder förstörda när vatten, som man inte vet var det kommer ifrån, rinner rakt ner i skåpen, säger hon.

Vid upprepade tillfällen har Ulla och hennes kollegor påtalat bristerna för Regionfastigheter som ansvarar för lokalerna, men utan resultat.

– Det är märkligt. Allt ska vara så hygieniskt på ett sjukhus, men ändå tillåter de att fukt och mögel frodas. Det måste ha blivit enorma fuktskador under de här åren.

Efter att ha felanmält problemet upprepade gånger valde Ulla att ta upp frågan med självaste sjukhuschefen Björn Eriksson och nu först har åtgärder vidtagits.

– Det har kommit upp lappar om att saken utreds. Vi har även fått svar på att det är en dagvattenledning som läcker, men de vet fortfarande inte varifrån vattnet kommer, bara att det inte är avloppsvatten som vi först trodde, säger Ulla.

Enligt Peter Hartvig, stabschef på Regionfastigheter har läckan varit känd under ungefär två år och åtgärder har gjorts löpande.

– Vi har gjort åtgärder och trott att de räckt, men vi ser nu att de inte haft önskad effekt. Vi kommer därför ta ett bredare grepp och öppna upp för att göra det möjligt att filma vattenledningarna och på så sätt komma till rätta med problemet och se varifrån det läcker, säger han.

Att läckan kunnat fortgå under så lång tid är han självkritisk till.

– Vi borde givetvis ha öppnat upp och filmat från början, men vi misstänkte inte att problemet var så omfattande som det är, säger han.

Enligt stabschefen rör det sig om en dagvattenledning som verkar svämma över när det är blött ute.

– Det är därför som det kommer och går. Ibland har det varit bra i flera månader och sedan återkommit då det varit mycket nederbörd.   

Publicerad 14 September 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag