Sjuka lärare sänkte betyg i skolranking

Av
Lena Karlsson

STAFFANSTORP. Bästa skolkommun år 2017 är Vellinge. Staffanstorp har dock sänkt sitt betyg med nio steg.

Förra året kom Staffanstorp på plats 58 men i år sjönk betyget till plats 67 i Lärarförbundets ranking. En bra bit efter Vellinge alltså.

–  Vi ska sätta oss ner och analysera resultatet till nästa nämndsmöte för att se vad vi kan förbättra, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Nino Vidovic (M).

Friska lärare ?är den kategori där kommunen sjunkit mest i förhållande till året innan. Från den tidigare placeringen 90 ligger den nu på plats 234 av landets 290 kommuner. Det är en försämring med 144 steg.

– Jag vet inte exakt när Lärarförbundet gjorde sin mätning. Men det var turbulent ett tag bland skolorna förra året.

Vad berodde det på?

– Balderskolan gick igenom en stor omorganisation vilket gjorde att många lärare sjukskrev sig. Men nu pekar det åt rätt riktning igen.

Lärartätheten har försämrats från plats 192 till 209.

– En åtgärd som vi kommer att föreslå är att ha tätater rapporteringar när det handlar om sjukskrivningar och andra personalfrågor inom skolan.

Resurser är ytterligare en kategori som har försämrats, från 2016 års placering 62 till 170 år 2017. Vad det beror på har Buns ordförande inget klart svar på.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i det än, men vi kommer att göra en analys där vi går igenom alla kategorier för att se vad som ligger bakom, säger Nino Vidocic.

En kategori som Buns ordförande själv lyfter fram är Merit för årskurs 9. Den har sjunkit från plats 27 till 36 mellan 2016 och 2017.

– Men om man jämför med innan dess är det en förbättring. Att ligga mellan 30 och 40 av landets 290 kommuner är ett bra betyg, även om vi inte nöjer oss med det.

Allt fler ?elever ?går vidare till gymnasiet inom tre år, från plats 215 till 99. Men andelen elever med högskolebehörighet har minskat, från plats 26 till 54.

Publicerad 06 October 2017 16:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag