Elev:

Misstänkte läraren hade poängtavla för pussar

Sexbrottsmisstänk lärare inför rätta

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LUND. Den 61-årige lärare som misstänks för två fall av sexuellt ofredande mot sina elvaåriga elever tidigare i år ställdes idag inför rätta Lunds tingsrätt. Han möttes av föräldrar, tidigare elever, lokala feministprofiler och medier som kommit för att närvara under förhandlingen.

Sedan Lokaltidningen avslöjade att läraren hade stängts av misstänkt för sexbrotten har vi också kunnat berätta om tidigare elever som vittnar om sexuella ofredanden så långt tillbaka som över 30 år. Dessa fall ingår dock inte i åtalet. Dock utreder Skolinspektionen lärarens lämplighet och händelser längre tillbaka i tiden.

Vid halv nio på fredagsmorgonen anlände den misstänkte läraren till rätten klädd i grå rock, jeans och tygskor tillsammans med sin försvarare. Han misstänks för två fall av sexuellt ofredande mot två av flickorna han haft som lärare på en skola i Lund. När lilla sal 4 på Lunds tingsrätt öppnades fylldes hela åhörarbänken.

Läraren satt med handen över större delen av sitt ansikte och sneglade en kort stund mot allmänheten med sammanbiten min. På handen satt en vigselring. Det är med samma hand som han misstänks ha tagit en elvaårig flicka på låret och lyft upp henne i sitt knä och därefter tagit henne på ryggen och magen under linnet den 14 mars i år i ett klassrum.

– Den tilltalade erkänner första åtalspunkten, säger mannens advokat Rasmus Lovén.

Läraren nekar dock till den andra åtalspunkten som handlar om att han under en julavslutning ska ha hållit om en annan elvaårig flicka med sin hand på hennes rygg och den andra strax över hennes könsorgan.

Efter den inledande förhandlingen beslutade rätten om stängda dörrar. Dom väntas om en till två veckor.

På plats i rätten för att visa sitt stöd för de utsatta flickorna fanns tre unga kvinnor som varit elever hos läraren för tio år sedan.

– Vi vill se att det här får konsekvenser. Vi vill se att man ställer honom till rätta, säger en av kvinnorna som vill vara anonym.

De berättar att de upplevde olämpligt beteende från läraren under sin tid i mellanstadiet.

– Ja, pussar på huvudet. Han hade en ”score board” där han bockade av hur många pussar en viss flicka i klassen skulle få under en dag. Hon tyckte inte om det alls.

– Han sa att kvinnor bröst bara var till för män. Han var allmänt nedvärderande mot kvinnor. Det var så min sexism började. Jag blev själv sexistisk fram till jag var 17 för jag trodde att det var så man skulle prata. Efter det blev jag superfeminist.

Tidigare elever till läraren samlades utanför rättssalen.

Tidigare elever till läraren samlades utanför rättssalen.

Publicerad 06 October 2017 11:05

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag