De flesta byggnaderna missar energimål

Av
Lena Karlsson

STAFFANSTORP. Majoriteten, det vill säga 80 procent, av de energiklassade byggnaderna i kommunen  lever inte upp till Boverkets krav på energianvändning. Det visar en ny sammanställning från Indoor Energy och Ömangruppen.

– Nyproducerade fastigheter måste vara energisnåla, men även ägare till äldre fastigheter har stora möjligheter att med små åtgärder spara både energi och pengar. Det är enklare att energieffektivisera gamla fastigheter än vad många tror”, säger Ömangruppens vd Peter Arvidsson i ett pressmeddelande där sammanställningen som bygger på energideklarationer presenteras.

216 av 1000 energiklassade byggnader i Staffanstorp når upp till de krav som ställs på en nyproducerad byggnad. Det motsvarar drygt 20 procent vilket placerar kommunen på plats 108 bland Sveriges 290 kommuner. I hela Sverige lever nästan 20 procent av fastigheterna upp till kravet för nya byggnader. 

Med sina 55 procent är Solna den kommun som har störst andel fastigheter som klarar kravet.  Lägst andel har Torsås med 6 procent.

– I Sverige går cirka 40 procent av energiförbrukningen till att värma och kyla fastigheter. Många fastighetsägare gör redan stora energieffektiviseringar, men de flesta har goda möjligheter att göra ännu mer”, säger Indoor Energys vd Mats Bjelkevik i pressmeddelandet.

Publicerad 10 October 2017 06:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag