Körde rakt in i folkmassa – nu döms chauffören

Hovrätten menar att chauffören varit oaktsam

LUND. Den busschaufför, som i samband med en fjärrvärmeläcka i Lund 2015 körde ihjäl en man och skadade en kvinna, döms av hovrätten för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Det var i februari 2015 som olyckan skedde. Hett vatten runnit ut kring Centralstationen i Lund efter en fjärrvärmeläcka och polisen hade därför spärrat av Bangatan.

Busschauffören hade stannat sin buss i korsningen Bangatan/Klostergatan och fått instruktion från polisen att svänga direkt höger in på Klostergatan för en omväg. Detta skedde dock inte. I stället körde bussen upp på trottoaren på Bangatan där den körde på mannen och kvinnan.

I tingsrätten friades chauffören då rätten inte ansåg att han varit oaktsam. Hovrätten tyckte dock annorlunda.

Hovrätten menar att chauffören hade lång erfarenhet som yrkeschaufför och att han hade en särskilt ansvarsfull uppgift. Hovrätten konstaterar även att körförhållandena på platsen var speciella men anser att chauffören då borde ha varit extra försiktig och att han hade flera sekunder på sig att bromsa, vilket utredningen har visat att han inte gjorde. Det fanns heller inget fel på bussens bromsar.

En enig hovrätt anser därför att chauffören var oaktsam.

Hovrätten anser att chauffören omedelbart skulle bromsat när bussen rusade iväg. Eftersom han inte gjorde det och därmed orsakade mannens död och kvinnans skada ska han dömas för vållande till annans död och vållande till kroppsskada, meddelar de i ett pressmeddelande.

– Det är inget uppsåtligt brott som busschauffören döms för och han är ostraffad sedan tidigare, säger rättens ordförande Katarina Rikte.

Påföljden blir villkorlig dom och 80 dagsböter.

Publicerad 10 October 2017 11:07

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag