Ingen 50-metersbassäng innan sommaren

Balken på Högevallsbadet är trasig

LUND. ?Balken som delar 50-metersbassängen på Högevallsbadet kan inte flyttas av personalen. Först till sommaren är en reparation planerad som kräver tömning av bassängen och minst tre veckors stängt. Fram till dess är det 25-metersbanor som gäller.

– En katastrof för oss, säger Thorbjörn Holmberg från simklubben Poseidon.

Det var vid en skyddsrond på Högevallsbadet som problemen med balken upptäcktes. Personalen kan inte själva flytta balken, eftersom det är en allvarlig risk då den kör snett i spåren, som används för att reglera längden på bassängen. Extern personal fick tas in för flytten efter sommaren, och nu sitter balken fast och kommer inte flyttas förrän den reparerats. Enligt enhetschef Thomas Lindhard på Högevall är en reparation aktuell först till sommaren.

– Först fick vi höra jul men sedan blev det sommaren. Vi sa att vi kunde ta arbetsmiljöansvar som arbetsgivare men då fick vi höra att bassängen kunde gå sönder om balken flyttades, säger Thorbjörn Holmberg.

Poseidon köpte in ett avancerat kamerasystem för ett par år sedan som används för att filma simmare och analysera simtag och teknik, då krävs det 50-metersbassäng. Ett system som används flitigt av utomstående som bokar in sig hos Poseidon.

– Vi har ett system som kostar en hel del i fasta avgifter varje månad men vi får inga intäkter när bassängen är i 25-metersläge.

Poseidon tvingas nu tacka nej till bokningar, förutom en, där de fått lov att flytta balken två gånger under en vecka.

Om den får flyttas två gånger under en vecka, varför går inte det veckan efter?

– Det kan man fråga sig.

Poseidon ville inte ha den typ av manuell balk som finns på Högevall från början. I februari i år tog klubben fram en offert för att göra den motordriven.

– Den går att bygga om till motoriserad men vi har inte hört mer om det.

Frågan om balken verkar ingen vilja ta i ordentligt, enligt Poseidon, och alternativ med andra bassänger i närheten är inte aktuellt.

– Vi kan inte åka och träna i 50-metersbassänger utanför kommunen, det går inte kostnadsmässigt, säger Thorbjörn Holmberg.

Jonna Myrebris är fastighetschef på Lundafastigheter.

– Det är jättertrist att verksamheter drabbas men i den här frågan rör det sig om en garantifråga, vilket gör att det blir mer komplext. Kostanden för reparationen kommer inte att belasta kommunen.

Hade det varit ett fall där inte garantin var inblandad hade reparationer kanske kunnat göra snabbare, samtidigt finns det starka önskemål om att badet ska vara öppet året om.

– Vi ville stänga till jul men det passade inte verksamheten  Nu fanns det planerad stängning till sommaren. Det är svårt att ha ett bad i den klassen vi har om vi inte kan stänga för reparationer och underhåll samtidigt så hade vi stängt direkt om det varit fel på vattnet eller liknande som kunde vara en risk för badgästerna.

 

Publicerad 11 October 2017 08:05

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag