Studentafton kritiseras efter kontroversiell bokning

Anklagas för att skämma ut akademin

LUND. På onsdag gästas Studentaftonsutskottet i Lund av ingen mindre än Alexander Bard. En bokning som fått många att både lyfta på ögonbrynen och höja rösten.

”Genom att bjuda in honom bjuder ni inte bara in en rasist och sexist utan ni bjuder också in en kvacksalvare som sysslar med nonsens och pseudovetenskap. Ni skämmer ut akademin”.

”Studentafton: plattform och inkomstbringare för kvinnohatare och våldtäktsförnekare. Fräscht!”

”Riktigt ofräsch bokning med tanke på att denna person ofta uttrycker sig rasistiskt, sexistiskt och nyligen har varit i farten med exakt detta beteende i samband med #metoo-kampanjen. Besviken!”

Det är tre av flera hundra kommentarer som just nu strömmar in i samband med utskottets evenemangsinbjudan på Facebook.

Studentafton, som flera gånger förr har valt att bjuda in kontroversiella gäster, försvarar valet av talare med att de "är ett oberoende forum och bjuder in gäster med stor bredd, som de tror kan ge besökarna ett intressant samtal".

Att bjuda in Alexander Bard ses dock som ett nytt lågvattenmärke enligt flera av de som kommenterat.

På senare tid har det blåst rejält kring Bard efter att han i samband med #Metoo-kampanjen gjort flera sexistiska och rasistiska uttalanden. Bland annat har han avfärdat berättelser om sexuella övergrepp som något 150 miljoner hysteriska kvinnor hittat på.

Det är dock inte detta artisten och låtskrivaren är inbjuden av utskottet för att diskutera, utan för att tala om ”Digital Revolution - Ett Paradigmskifte”.

”Inom ämnet “digitalisering” är Alexander Bard en expert med unika åsikter som sticker ut. Han har bland annat skrivit flertalet böcker om hur modern teknologi och digitalisering förändrar människan på en rad olika plan som får långtgående implikationer för allt ifrån politik till religion.” skriver Studentafton på sin FB-sida, där de även tar avstånd från Bards kommentarer i samband med #MeToo.

”Studentafton är medvetna om Alexander Bards kommentarer kring #MeToo-kampanjen. Studentafton står inte heller bakom dem. Som oberoende forum står vi aldrig bakom åsikter eller uttalanden som görs av våra gäster.”.

Åhörarna uppmanas dock att använda den 45 minuter långa frågestunden efter anförandet till att om så önskas ställa frågor till Bard.

Studentafton

Alexander Bard gästar studentafton på onsdag 8 november.

Publicerad 06 November 2017 13:40