Insänt:

"Låt Lund skina som den stad vi vill att den ska vara"

När jag träffade på rumänska romer i Stockholm startades ett nätverk på Facebook för att Hjälpa tiggare i Lund så det inte blev som i huvudstaden här också. Det slutade med åretrunt-härbärge och camping varje vinter så under flera veckor sover ingen utomhus och flera har fått arbete och fått möjligheten att komma ut ur utsattheten och fattigdomen. Mänskliga rättigheter respekteras äntligen för rumänska romer i Lund.

Det är inte tack vare mig eller någon individ som framgångar som denna möjliggjorts. Det är tack vare Lunds kännande medmänniskor. Därför borde den största marknadsföringen för Lund lyda "Ta ett steg för mänskliga rättigheter i Lund och tusentals följer efter". För precis så är det. Vackrare stad kommer nog aldrig finnas i mina ögon. Alla ni som gör vår stad så gnistrande av medmänsklighet, med er vision om att allas mänskliga rättigheter ska respekteras här, vill jag tacka med hela mitt hjärta.

Vi är, trots allt fint som görs, ändå inte klara i Lund. Lidandet är inte tillräckligt reducerat, det ska väck helt! Psykisk ohälsa, mobbning, hemlöshet, utsatthet, hbtq-fientlighet, antiziganism, rasism och till och med nazism finns fortfarande i vår stad. Men vi är på god väg att bli den mänskliga rättighetstad som vi önskar vara. En socialt hållbar stad som tack vare våra gemensamma gnistor lyser nationellt och internationellt för att vi håller vårt löfte om de mänskliga rättigheterna. Konventionerna om mänskliga rättigheter som Sverige skrivit under har vi, också i Lund, till uppgift att följa. Det är ett löfte till människorna, som vi ska hålla. I pipeline finns motionen om att ensamkommande ska få stanna i tryggheten i Lund som de välkomnades till, oavsett om de blir åldersuppskrivna till eller över 18 år. Utöver motionen är det givetvis önskvärt att även de som fyller 18 år ska få stanna längre. Vi måste låta dessa ungdomar fira den dagen istället för att lida av ångesten, som bemötandet från Lunds kommun utsätter de för, när 18 årsdagen närmar sig.

I denna fråga är det så många medmänniskor i Lund som tagit steg framåt och vi är tusentals som följt efter. Till alla partierna i Lunds kommunfullmäktige vill jag säga: Låt ensamkommande stanna! Botkyrka har beslutat om detta nyligen och det fungerar också så i exempelvis Stockholm, Malmö m.fl kommuner.

Lund kan glittra och lysa som den stad vi vill vara. Det gör vi dock bara med humant bemötande och det behöver vi inte vänta längre med att förbättra. Ta upp motionen för bifallande i kommunfullmäktige i december och låt oss göra vad vi kan för att trygga ungdomar som lever med oron varje minut. Låt oss visa att vi ser, hör och förstår situationen för ensamkommande.

Hör vädjanden om att förbli lundabor och låt oss välkomna ungdomar som flytt, på riktigt!

Joakim Månsson Bengtsson

Kommunfullmäktigeledamot Feministiskt Initiativ

Publicerad 14 November 2017 11:14