Här ska du plugga om du vill bli miljardär

Lunds universitet har producerat flest miljardärer i Sverige – femte bästa lärosäte i världen

LUND. Anrika Lunds universitet har producerat sex miljardärer, flest av alla läroverk i Sverige. Det visar en genomgång av de 471 europeiska miljardärerna som Business Insider Nordic sammanställt.

Av
Andreas Holm

Med Forbes lista över världens rikaste människor har nättidningen ringat in vilka univsersitet som skapat flest miljardärer. Topp i Europa är schweiziska universitetet i St.Gallen med tio miljardärer.

På delad fjärdeplats i Europa, och femma i hela världen, finns Lunds universitet. Sex miljardärer har en gång i tiden studerat här, bland andra äventyraren och Ferring Pharmaceuticals ägare Frederik Paulsen, affärskvinnan Madeleine Olsson Eriksson och Hans Rausing, son till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing.

Stockholms Universitet har producerat fyra miljardärer, bland dem Sveriges näst rikaste miljardär Stefan Persson, som har en förmögenhet på 208 miljarder kronor.

Det enda universitet i världen med fler europeiska miljardärsstudenter är amerikanska Harvard med 17 stycken. Bland dem finns den svenska greven och finansmannen Gustaf Douglas och den norska rederiägaren, bland annat grundare av kryssningsbolaget Royal Caribbean Cruises, Arne Wilhelmsen.

FAKTA

Sex miljärdarer som alla varit studenter vid Lunds universitet:

Hans Rausing (förmögenhet cirka 113 miljarder svenska kronor)

Frederik Paulsen (förmögenhet cirka 68 miljarder)

Jörn Rausing (förmögenhet cirka 68 miljarder)

Bertil Hult (förmögenhet cirka 36 miljarder)

Madeleine Olsson Ericksson (förmögenhet cirka 22 miljarder)

Eric Douglas (förmögenhet cirka 14 miljarder)

Lunds universitet delar på femteplatsen (fjärdeplatsen i Europa) av de läroverk som producerat flest miljardärer med University of London/Cass Business School och, franska HEC Paris.

Publicerad 13 December 2017 11:21