KFC storsatsar på Skåne – här vill snabbmatsjätten öppna

Vill etablera sig på flera orter

SKÅNE. Malmö var först ut i Sverige. Nu planerar KFC att öppna fler restauranger i Skåne. På tur står Lund men fler städer finns på önskelistan när franchisekoncernen vill expandera.

– Vi har planer att öppna restauranger i Helsingborg, Landskrona och Kristianstad, säger Jesper Hollstrand, marknadschef på franchisekoncernen Nordic Service Partners, NSP, som även förvaltar varumärkena Burger King och TGI Fridays i Sverige.

Målet är att öppna upp på två till fem orter varje år och det finns en längre plan att utöka från dagens fem till ytterligare 150 restauranger i Sverige.

Skåningarna äter allt mer friterad kyckling och det går bra för KFC i söder. I slutet av april öppnar en ny restaurang på Nova i Lund, den sjätte i Sverige. Satsningen innebär en nyrekrytering på ett 40-tal personer.

– Skåne går förvånansvärt bra. Efter att vi öppnade i Malmö för tre år sedan känns det som KFC etablerat sig bra här och därför vill vi öppna fler restauranger. Därför öppnade vi ett nytt KFC i Malmö i fjor och snart i Lund, säger Jesper Hollstrand.

NSP:s marknadschef ser också en fördel och potential att koncernen även ansvarar för de svenska Burger King-restaurangerna.

– Marknaden för hamburgare är mättad. Det finns cirka 750 restauranger, de stora kedjorna konkurrerar med varandra, men ingen har som vi satsat på kycklingrestauranger. Jag ser en fördel där vi kan öppna ett KFC bredvid ett Burger King utan att konkurrera med varandra.

Den första etableringsfasen planeras längs de stora trafikerade vägarna och i större städer. Men på sikt kan Jesper Hollstrand tänka sig KFC i de flesta orter.

– Vi arbetar efter en modell som arbetades fram redan under 1990-talet, där vi analyserar närheten till restaurangen och vägarna dit för att hitta det perfekta läget. Det kan vara allt från en större stad som Malmö till en mindre.

När blir det dags för fler KFC i Skåne?

– Det blir inte fler i år kan jag säga, men möjligtvis blir det av redan nästa år.

I april öppnar KFC på Nova Lund.

I april öppnar KFC på Nova Lund. Grafik: Krook &Tjäder

FAKTA – KFC

Kentucky Fried Chicken (KFC) är en amerikansk restaurangkedja som framförallt säljer kyckling. KFC har sitt huvudkontor i Louisville, Kentucky, USA och har över 200 000 medarbetare. KFC rankas som en av världens största restaurangkedjor (mätt i försäljning), med över 18 000 restauranger i cirka 115 länder.

Den 27 november 2015 öppnade Kentucky Fried Chicken (KFC) sin första svenska restaurang i Lockarp, Malmö, genom franchisekoncernen Nordic Service Partners, NSP. Däremot fanns det under en kort tid en restaurang i Stockholm. Den öppnades 1981, men stängdes ner eftersom de dåvarande ägarna inte levde upp till KFC:s krav. 2017 öppnade ytterligare en restaurang på Stortorget i Malmö. I april 2018 öppnar KFC på Nova i Lund. Öresundsporten AB är de som äger byggnaden, som kommer att bli en 500 kvadratmeter stor restaurang. "Nova Lund är ett mycket bra handelsläge i Lund. Öresundsporten och KFC:s närvaro stärker det ytterligare", säger Ole Bang Pedersen, vd på Öresundsporten AB, i ett pressmeddelande.

Källa: Nordic Service Partners (NSP), Öresundsporten

Publicerad 09 January 2018 04:16

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag