Dante Zias äventyr över: "Känns surt att en selleri förstörde allt"

Holmejasonen och lundastudenten åkte ur mattävling

LUND/HOLMEJA. Han skulle charma juryn med italienska smaker. Lundastudenten Dante Zia tog sig hela vägen till köket i Sveriges mästerkock. Igår tog resan slut.

– Det känns surt att en selleri förstörde allt. Samtidigt gäller det inte bara att kunna laga mat utan även visa att du klarar av att hantera stress och press. Just då var det inte min dag, säger Dante Zia.

Det blir ingen skånsk seger i årets upplaga av TV4:s Sveriges mästerkock. Sedan tidigare har Filippa Järnmarker från Mölle åkt ut. I onsdagens avsnitt tvingades Dante Zia till ännu en elimineringstävling. När de tävlande skulle gissa vad som fanns i en köttgryta fick 24-åringen från Holmeja fem av tolv ingredienser rätt. Han föll på stjälkselleri, som inte fanns i rätten.

– Jag har inte ätit någon selleri sedan dess… Det fanns andra ingredienser jag var säkrare på och jag fattar inte varför jag gissade på stjälkselleri. Det är något som jag ältat ett hundratal gånger, men det hjälper ju inte nu.

Dante Zia, storebror till artisten Oscar Zia, imponerade med sina italienska smaker för juryn och tog sig vidare från kval till tävling. Där har det blivit allt från romantiska middagar, zero waste, till att laga amerikanska pajer.

Jag vill följa min dröm resten av livet

Mest av allt kommer Dante minnas den vänskap som skapades med flera av deltagarna och så klart resan till Belgien där det blev både ostronfiske och chokladprovning.

– Den resan är något av det roligaste jag gjort. Även fast jag åkt ur har jag försökt fokusera på de roligaste ögonblicken. Det var otroligt stort att få vara med, både att utvecklas i köket och få lära känna nya människor.

Vad händer nu?

– Förutom att jag pluggar vill jag fortsätta utveckla mina matkunskaper, det är min största passion. Jag vill börja blogga och jobba som kock på sikt. Helt enkelt vill jag följa min dröm resten av mitt liv. Jag har faktiskt redan fått en del uppdrag där jag får laga mat.

Tävlingarna i Sveriges mästerkock fortsätter. De kvarvarande i programmet är Adam Lund, Erik Hammar, Emma Laiti, Lotta Öström och Rebecca Andersson.

Marcus Aujalay provsmakar en av Dante Zias rätter under årets säsong av Sveriges mästerkock.

Marcus Aujalay provsmakar en av Dante Zias rätter under årets säsong av Sveriges mästerkock. Foto: TV4

Publicerad 08 March 2018 00:00

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag