Ungdomsgäng åtalas för grova personrån

Åklagaren kräver utvisning

LUND/MALMÖ.

De knivskar sina offer, hotade dem med pistol eller kniv och varnade dem för att gå till polisen. Nu åtalas fem personer ur gänget som satte Lund i skräck under november och december.

Av
Felix Alnemark

De fem personerna är mellan 16-25 år gamla och har varit mycket hänsynslösa mot sina offer. Nu åtalas de på 22 åtalspunkter rörande flera grova rån, övergrepp i rättssak, bedrägeri och sexuellt tvång med mera. Åklagaren yrkar att två av dem som är somaliska medborgare, 16 och 19 år gamla, ska utvisas och förbjudas från att återvända till Sverige.

På ett närmast systematiskt sätt har männen med våld och hot om grovt våld tilltvingat sig värdesaker och bankomatkort med uppgifter om pinkod, för att ta ut stora summor pengar. De åtalade har vid flera tillfällen huggit sina offer med kniv och sparkat och slagit dem.

Brotten

I åtalet inleds den brottsliga vågen den 13 november då en 25-åring och en 19-åring tillsammans med en okänd medgärningsman rånade en man på sin mobiltelefon, bankkort och armbandsur utanför dennes bostad i Lund. Under rånet tryckte de ner mannens huvud i gatan. Rånarna misslyckades med att ta ut pengar från mannens konto men tvingade de med honom in i hans bostad genom att slå och hota att skära honom med kniv. På väg till bostaden frågade de sitt offer om värdesaker i hemmet medan de misshandlade honom för att få honom att tala sanning.

I mannens bostad tryckte de ner hans ansikte i en säng och tryckte in ett finger i hans mun för att få honom att vara tyst. De hotade också att sätta silvertejp över hans mun. Medan de sökte igenom bostaden på värdesaker tvingade de honom att föra över pengar till det konto som var kopplat till bankkortet. De tog sedan ut 1500 kronor från en bankomat. De avslutade med att hota att döda honom om han gick till polisen. En av gärningsmännen drog ner offrets byxor och utförde sexuella handlingar på honom under rånet.

"Brottet är att bedöma som grovt då gärningsmännen, som under ett mycket långdraget förlopp utsatt A för våld och hot bl a i hans egen bostad, visat synnerlig råhet." står att läsa i åtalet.

23 november förra året rånade 25-åringen och 16-åringen en man på Råbyvägen i Lund med hot om våld. Genom att hålla en kniv mot mannens hals tilltvingade de sig hans mobiltelefon, nycklar och bankkort. Mannen avtvingades koden till sitt bankomatkort och de satte en halsduk över hans ögon. 25-åringen hotade honom med kniv medan 16-åringen gick iväg till en bankomat och tog ut över 12 000 kronor. De hotade också sitt offer och varnade honom från att gå till polisen.

Klockan 03.30 natten till den 23 november skedde nästa rånförsök. Då försökte tre av männen råna ett manligt offer på Grönegatan i Lund. Men rånet avbröts då en förbipasserande person kom till platsen. Det fick inte gänget att avbryta sina planer. Bara en kvart senare var det dags igen på Ulrikedalsvägen. Då hotades en annan man med kniv mot halsen och avtvingades sin telefon och bankkort. De tvingade bort mannen till Vegaparken och satte en halsduk som ögonbindel på honom. Från kortet tog de ut nästan 10 000 kronor.

Samma dag, men på kvällen, skedde nästa rån då 25-åringen och en okänd gärningsman tvingade en man på Ulrikedalsvägen i Lund att följa med till en avskild plats där tvingade ner honom i sittande ställning. Han rånades på sin mobiltelefon och de hotade att skära honom med kniv. Han blev också knäad och slagen i huvudet. De tog också 300 kronor i kontakter och tog ut 14000 kronor från mannens bankkonto.

Efter några dagars uppehåll skedde nästa rån natten till den 26 november på Änggatan i Lund då 16-åringen med en okänd kumpan rånade ytterligare en man. Denna gång skedde hotet med pistol. De stal mannens mobiltelefon och bankkort och tog ut 14 600 kronor. Det rånet rubriceras som grovt då gärningsmännen riktat en pistol mot sitt offer och tvingat kvar honom under en längre period på platsen.

Den 3 december har den ena 19-åringen tillsammans med flera okända gärningsmän tagit tag om en mans hals och dragit ner honom på marken medan en annan gärningsman höll en kniv i handen. De förde ner mannen till ett rum i närheten av en tvättstuga i studentrummet där han bodde. Medan 19-åringen gick iväg med offrets bankkort för att ta ut pengar så har en annan gärningsman stannat kvar med offret. Vid ett tillfälle försökte studenten ta kniven från gärningsmannen. De slutade med att studenten höggs i låret, blev skallad och slagen. Gärningsmannen satte sig på studentens bröst så att han fick svårt att andas. De tvingade honom senare att följa med till sitt studentrum där de stal två kameraobjektiv, kontanter och en mobiltelefon. Mannen med kniven slog offret och hotade att strypa honom med en handduk.

"Brottet är att bedöma som grovt då gärningsmännen visat synnerlig råhet genom att under ett långdraget förlopp ha hållit XX frihetsberövad under knivhot och tvingat sig in i hans bostad".

Natten till den 7 december genomförde de två 19-åringarna ett rån på Regementsgatan i Malmö. Flera andra gärningsmän närvarade med har inte gått att identifiera. En man fälldes till marken och överöstes med sparkar och slag. De stack honom också i låret med en kniv eller ett knivliknade föremål. Han utsattes för upprepade hot om att han skulle huggas eller dödas och man riktade också en slipad grillgaffel mot honom. En av gärningsmännen höll ett strypgrepp mot mannen. De tog offrets armbandsur, bankkort, hörlurar och cykel med mera.

Senare samma natt åkte de två 19-åringarna till Lund och klockan fyra på morgonen tog de fram den slipade grillgaffeln mot en man på Paradisgatan och tvingade med honom till en avskild plats. De stal hans mobiltelefon, armbandsur och bankomatkort. De tog ut 7000 kronor från mannens konto.

Männen förnekar alla anklagelser om brott. Lokaltidningen har sökt åklagaren för målet.

Publicerad 12 April 2018 16:04