Strängare gränskontroll ska stoppa utländska stöldligor

Större samverkan mellan myndigheter

SVERIGE. Polisen vill ha utökade befogenheter vid så kallas inre gränskontroll. Det framgår av en rapport till regeringen.

Av
Louis de Bourg

Marek Stefaniak

Regeringen lämnade nyligen ett förslag om ökad kameraövervakning och nummerplåtsavläsning vid den svenskan gränsen. Tanken är att motverka den internationella smugglingen. Kontrollerna skulle vara inom vissa zoner vid gränserna, en av dem Öresundsbron.

Men Polismyndigheten vill även kunna ställa högre krav på rederierna som har persontrafik till och från Sverige. Bland annat ska det vara obligatoriskt med så kallade passagerarlistor. På så sätt kan polisen lättare förbereda sig på kriminella ligor.

Nästan hälften av alla bostadsinbrott i Sverige tros ha begåtts av ligorna. Stölder av bildelar har ökat markant de senaste åren och tros också ha varit ligornas förtjänst. Polisen har i dagsläget dåligt med resurser för att motverka inbrotten och bildelstölderna.

Om en utländsk person som begått ett brott tas fast kommer de med större sannolikhet att utvisas för att minska stölderna i Sverige.

Publicerad 11 May 2018 05:30