Kommunalrådet om Joakim Lamottes inlägg

"Otryggheten har ökat här"

STAFFANSTORP.

Med ord som "ökad otrygghet, våld, hot, sprängningar" beskriver Joakim Lamotte livevideon där han pratat med invånare om aktuellt läget i Staffanstorp. Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M), menar att det är svårt att kommentera videon i sig, men generellt anser han att otryggheten lokalt har ökat.

"Ökad otrygghet, våld, hot, sprängningar, dödslistor, knivbråk och gäng som gör att vanligt folk inte vågar sig ut. Nej det handlar in om förorter som Rinkeby och Rosengård, utan om den lilla orten Staffanstorp i Skåne".

Så skriver debattören Joakim Lamotte den livevideo som han publicerade bland annat på Facebook i samband med ett besök i Staffanstorp. Lamotte är debattör och har gjort sig känd för sina klipp – som han kallar för medborgarjournalsitik – där ämnen som brott och invandring tas upp.

Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonessson (M) känner till videon men har bara sett delar av den.

– Jag har därför svårt att kommentera den. Men otryggheten har ju ökat här. Det visar mätningar från både kommunen och polisen tydligt att den har gjort. Det har blivit en känsla hos kommunuinvånare av att det har blivit mer otryggt.

– Sedan kan man inte riktigt klumpa ihop alla händelser – de hänger inte alltid ihop. Som sprängningar och ordningsproblem i centrum kan ha olika bakgrund, säger han.

Sonesson menar att ordningsproblemen har blivit värre de senaste två-tre åren.

– Jag jobbar för och vill ha högre polisnärvaro. Men nu är det på gång med kommunala ordningsvakter och vi har nyligen fått tillstånd till att sätta upp fler övervakningskameror, säger kommunstyrelsens ordförande.

Vad anser du om att Lamotte drar parralleller mellan exempelvis Rinkeby, Rosengård och Staffanstorp?

– Det får stå för honom hur han uttrycker det. Men det är farligt att slå sig till ro med att det finns värre problem på andra ställen. Man ska inte acceptera ordningsproblem överhuvudtaget. Vi måsta hantera de problem som finns här. Det är som sagt en farlig väg att gå in på att anse att det finns platser med värre problem.

Finns det något du reagerar på när du sett delar av videon?

– Jag reagerar på de uppgifter som framkommer, jag tycker det är allvarligt. Vissa menar att man inte vågar vistas ute, det är allvarligt. Sedan tycker jag det är ett annat språkbruk nuförtiden – det reagerar jag över. Det skränas och det skriks. Det ska vara ordnings och reda på gator och torg.

– Människor ska känna sig trygga i samhället, det är en grundläggande rättighet.

Publicerad 28 May 2018 13:42

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag