Sugen på lite tång till fredagsmyset?

Den illaluktande växten spås vara full av nyttigheter

LUND. Att vada runt bland slemmig tång på sandstränderna är sällan en angenäm upplevelse. Inte heller blir man särskilt sugen att böja sig ner och ta en tugga. Men det borde man kanske göra. Enligt forskningsstudier som bedrivs på Lunds Universitet är tången nämligen full av nyttigheter som gynnar både vår tarmflora och vårt immunförsvar.

Att använda så kallade makroalger i matlagning är relativt ovanligt i vår del av världen. Desto vanligare är det i Japan, där man äter upp mot fem kilo tång per person och år. Om detta är orsaken till att japanerna är bland världens friskaste och mest långlivade folk, ska Eva Nordberg-Karlsson, professor i bioteknik vid Lunds Tekniska högskola, ta reda på.

Genom forskningsprojektet ProSeaFood, som är ett europeiskt samarbete för att utforska tångens hälsobringande egenskaper, hoppas hon, kunna påvisa hur tångens sammansättning av kolhydrater påverkar människans tarmflora och immunförsvar.

Tångens fibrer skiljer sig nämligen mycket från landväxande grönsaker vilket spås kunna vara orsaken till dess hälsobringande egenskaper. Att algerna dessutom växer snabbt och kan odlas på utrymme som tidigare inte kunnat utnyttjas för den här typen av livsmedelsproduktion gör tången extra intressant att forska på.

– Forskningsintresset för havsväxter som näringskälla har fullkomligen exploderat. I havet finns ju helt enkelt en massa biomassa vi inte utnyttjar, säger Eva Nordberg-Karlsson i en artikel på Universitetets hemsida.

Målet med projektet är att ta fram nya livsmedel och tillsatser som till exempel kan användas för att näringskrydda grönsaksröror, chips och bröd.

Tångsorten som studeras heter Saccharina. Det är en av de vanligaste tångsorterna, som redan nu odlas kommersiellt på rep i havet utanför Norges kust.

Det som skulle kunna tala mot att använda makroalger som livsmedel är att den drar åt sig stora mängder tungmetaller, vars påverkan på kroppen är oklar. Detta går dock att undvika genom att odla tången långt ute till havs.

Lunds universitet får totalt 5 miljoner kronor för att delta i projektet ProSeaFood.

Publicerad 07 June 2018 10:20

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag