Michelle 20 hittades död i arresten – nu utreds LVB-hemmet för misstänkt tjänstefel

"Hade de inte skrivit ut henne hade hon aldrig kunnat dö hos polisen"

LUND. 20-åriga Michelles liv avslutades genom metadonförgiftning på en brits i arresten i Lund 2016. Det efter att hon dagen innan skrivits ut från det LVM-hem hon var placerat på. Nu inleds en förundersökning mot LVB-hemmet om misstänkt tjänstefel.

– Hade de aldrig skrivit ut henne hade hon inte kunnat dö i arresten. Enligt min mening är det där som det största felet begåtts, säger Michelles mamma Ann-Sofie Ekolm, som står bakom anmälan.

20-åriga Michelle hade tiden innan sin död i arresten i Lund bollats mellan ett LVB-hem och en psykiatrisk mottagning.

När hon i november 2016 avled i polisens arrest, efter att ha blivit omhändertagen enligt LOB, hade hon precis skrivits ut från LVM-hemmet.

Den väktare som hittade Michelle mitt i natten JO-anmälde Statens Institutionsstyrelse (Sis) bara några dagar efter dödsfallet. "Hur är det möjligt att LVM kunde skriva ut henne och därmed inte ta något ansvar då 'psyk-akuten'avvisade henne?" skrev han i sin anmälan.

Även Michelles mamma anmälde händelsen till JO som inledde en granskning av fallet.

JOs granskning hann dock aldrig bli klar. När polisen inledde en förundersökning om misstänkt brott lades granskningen nämligen ner.

– Det känns frustrerande. Polisen har suttit på den här anmälan i över ett och ett halvt år. Hade de väntat lite till hade JO kanske hunnit komma med ett utlåtande. Om det nu blir så att förundersökningen läggs ner kommer saken inte ha prövats av någon, säger Ann-Sofie Ekholm, vars förhoppningar om att LVM-hemmet kommer ställas till svars är små.

– Sett till det som skett och det som står i lagtexterna borde institutionschefen dömas, men som det ser ut i samhället i dag är det troligare att saken läggs ner i brist på bevis. Det är lite ord mot ord i den här historien, säger hon.

Trots en rad anmälningar och utredningar har ingen hittills ställts till svars för Michelles död.

JO har tidigare riktat viss kritik mot polisen, som de menar brast i tillsynen av flickan, men det har inte lett till några repressalier.

– Det går i linje med allt annat i vårt samhälle i dag. Misstag kan begås och ingen ska någonsin ställas personligt till svars, säger Ann-Sofie Ekholm.

Enligt kammaråklagare Lisa Åberg som leder förundersökningen är ingen enskild person brottsmisstänkt i nuläget.

– Det är en fråga som jag tittar på just nu, vem som skulle kunna vara misstänkt, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Publicerad 08 June 2018 13:35

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag