Ny vattenläcka i vårdpersonalens omklädningsrum

"Den här gången kan de inte skylla på regn"

LUND. Ytterligare vattenläckor har under veckan uppstått i vårdpersonalens omklädningsrum på lasarettet i Lund. I flera år har problemet återkommit med jämna mellanrum och nu har de anställda fått nog.

– Denna gång kan de i alla fall inte säga att det är dagvatten. Det har ju inte regnat på flera veckor, säger röntgensjuksköterska Ulla Ralfsson som är drivande i frågan.

Första gången Lokaltidningen uppmärksammade läckagen i vårdpersonalens omklädningsrum på lasarettet i Lund var i september 2017. Personalen vittnade då om kloakstank och genomblöta handdukar som lagts ut på golven för att torka upp vattnet.

Därefter har två separata läckor åtgärdats, en 2017 och en 2018. Men problemet fortsätter att komma tillbaka och nu börjar personalen bli ordentligt trötta på att bli blöta om fötterna.

– Vi är duktigt trötta på det. Hade man haft en läcka hemma hade man ju skyndsamt sett till att få det åtgärdat innan det orsakade mer skada, säger Ulla Ralfsson.

Foto. Sanna Hjalmarsson

Exakt varifrån vattnet kommer är oklart. När Lokaltidningen besöker omklädningsrummen under torsdagen står det vatten på golvet i både herrarnas och damernas omklädningsrum. Det ser även ut att rinna från skarven mellan väggen och golvet och längs rören i taket. Här och var har det satts upp plastfilm som leder ner i hinkar och papperskorgar i ett försök att hindra vattnet från att rinna ut på golvet.

Enligt Anders Johansson stabschef på Regionfastigheter, handlar det åter om ett brustet avloppsrör.

– Det är samma avloppsrör som vi lagade i våras. Men nu har det brustit på ett annat ställe, säger han.

Regionfastigheter håller nu på att ta fram en åtgärdsplan för att komma till rätta med problemet på längre sikt.

– Den akuta vattenläckan kommer vi åtgärda direkt, men vi arbetar även för att åtgärda problemet på längre sikt. Just nu håller vi på att filma rörledningana för att identifiera vilka rör som behöver lagas alternativt bytas ut. I det arbetet har vi några veckor kvar. Vi förstår att personalen tycker det här är besvärligt, men vi hoppas att de förståelse för att vi arbetar med det och försöker hitta en lösning, säger Anders Johansson.

För Ulla Ralfsson räcker dock inte fastighetsägarens försäkran om felsökning.

– Det låter ju bra. Men jag tror inte på det innan vi ser resultat. Det här har pågått i så många år. Först när det har varit torrt här ett år så kommer jag kunna tro på att de verkligen åtgärdat problemet och inte bara gjort provisoriska lagningar, säger hon.

– Sen tycker jag att det är synd att man ska behöva gå ut i media för att något ska hända. Man borde ta hand om sin personal ändå.

Foto. Sanna Hjalmarsson

Foto. Sanna Hjalmarsson

Publicerad 08 June 2018 11:02

Lokaltidningen Lunds nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag