Sexåring fick läpparna insmorda med chili som straff

Mamman dömd för ringa misshandel

LUND. Kvinnan straffade sin sexårige son genom att smörja in hans läppar med chili. Lunds tingsrätt dömer mamman för ringa misshandel.

Det var i våras som pojken berättade för personal på sin förskola att han utsattes för våld i hemmet. Dels ska pojken ha fått ett knytnävsslag så att han började blöda näsblod, dels ska mamman ha smort in hans läppar med chili som straff för att han använde fula ord.

”Han har gråtit lite när han fått det på läpparna. Hans läppar blev helt röda. Han drack vatten men det hjälpte inte. Det hjälpte med knäckebröd,” står det att läsa i domen.

Mamman själv nekar till att hon har slagit sonen. Hon medger dock att han fått chili men att det skett frivilligt då han velat smaka på det.

Tingsrätten anser att pojkens berättelse gällande chilin är trovärdig. Rätten stödjer sig dessutom på ett vittnesmål från en släkting som uppger att mamman själv erkänt hon strukit chili på sonens läppar.

”Det är försvårande att misshandeln tycks ha varit följden av en slags uppfostringsmetod som använts mot (pojkens namn). Av utredningen har det emellertid inte framkommit annat än att misshandeln orsakat smärta av förhållandevis kortvarig och lindrig art. Sammantaget anser tingsrätten därför att misshandeln ska bedömas som ett ringa brott”, skriver rätten.

Mamman frias dock från misstanken om att hon slagit pojken. Eftersom det saknas iakttagelser av våld eller fysiska tecken på våld anses bevisningen inte tillräckligt stark för att brott ska kunna styrkas.

Påföljden stannar vid 100 dagsböter.

Publicerad 15 June 2018 04:00