Brand och skadegörelse vid Fäladsskolan

LUND. Skolgården omgärdas av lummiga träd och buskar, sommaren har kommit med besked till Lund och barnen på Fäladsskolan har gått på sommarlov. Från en närliggande förskola hörs bus och lek, några barn och vuxna passerar förbi i maklig takt. Allt är som vanligt, åtminstone nästan.

Av
Fredrik Rubin

För mitt på skolgården ligger en utbränd vespa, dess skelett skapar en dramatisk kontrast mot omgivningens lugn. Även skolbyggnaden har utsatts för skadegörelse, under midsommarhelgen krossades fönster på skolan.

– Branden inträffade under midsommarhelgen, vi har polisanmält det och det är därför som den ligger kvar eftersom polisen ska titta på den, säger Håkan Bengtsson Diurlin rektor vid Fäladsskolan.

Av skolans händelserapporter kan skolans rektor se att mopeden först noterats som övergiven på skolgården, dagen efter brändes den upp. En dramatisk händelse i sig självt, men än allvarligare mot bakgrund av den senaste tidens anlagda bränder mot skolor i Lunds kommun som drabbat såväl Palettskolan som Kunskapsskolan.

– Under sommarhalvåret händer det enstaka gånger att rutor krossas, men vi har inte haft bränder av det här slaget tidigare, säger Håkan Bengtsson Diurlin.

Det är nu upp till polisen i Lund att avgöra huruvida den uppeldade vespan på Fäladsskolans skolgård kan sättas i samband med tidigare skolbränder. Tillvägagångsättet och omständigheterna kring vespans öde skiljer sig emellertid från bränderna vid Palettskolan och Kunskapsskolan. Bränder som polisen tror kan vara anlagd av samma gärningsperson.

– Vi misstänker att det är samma gärningsman som tidigare men har i nuläget inga misstankar om vem, berättade Karl Sandberg för Sydsvenskan.

Publicerad 06 July 2018 09:00