Så blev Granqvist helgonförklarad och landsfader på rekordtid

"Tvivlar på att ett uppsving i bemärkelsen uppmärksamhet någon gång har gått så snabbt"

SKÅNE.

Han har blivit ledaren och hjälten för hela svenska folket. "Granen" är omåttligt populär och har gjort kometkarriär på fotbollsålderns höst. Jämförs med VM-hjälten från 1994.

Av
André Kvist

Idrottsstjärnor har i alla tider idoliserats. Från brottaren Milon från Kroton som vann Olympiska spelen i antikens Grekland sex gånger. Till dagens välavlönade superstjärnor som avgudas likt hjältar. Varje ord, rörelse och handling följs av miljoner fans. Varje snedsteg innebär en storm av kritik.

I årets världsmästerskap har vi sett stjärnor falla och storlagen skickas till flygplatsen på rullande band. Jannes gäng har otvivelaktigt gjort en dundersuccé i VM. Och i centrum står en 33-årig back från Påarp utanför Helsingborg.

Guldbollen tog han hem i höstas framför Emil Forsberg och bröt därmed Zlatans segersvit. Som från ingenstans har han nu blivit landsfader och höjs till skyarna av både gamla och unga, sportentusiaster och likgiltiga. En som tidigt hyllade backen är Robert Laul, sportreporter på Aftonbladet.

– Är det något man kunnat lita på i alla år är det att Sverige ska ha två bra och rejäla mittbackar. Men sen kom Zlatan, pendeln slog i en annan riktning, det utvecklade svensk fotboll och har varit ovärdeligt på så många plan, men det sammanföll under flera år med att Sverige hade svårt att få fram en vapendragare och sedan arvtagare till Olof Mellberg, säger han.

In träder Andreas Granqvist, som en blixt från klar himmel.

– Han besvarade inte bara mångas längtan efter en ny ledare i laget, han var dessutom en bra mittback, själva förutsättningen och fundamentet för ett fungerande svenskt landslag. Det är så vi brukar definiera våra landslag, hur försvarsstarka de är, ytterst representerat av mittbackarnas skicklighet, säger Robert Laul.

De senaste fem åren har lagkapten Granqvist lirat i Krasnodar i ryska ligan. Ett bra lag i en bra liga, men få gånger har någon nämnt att de följer serien eller ens har sett en match. Vändningen för denna nationella folkgunst kom när Sverige slog ut Italien med en nätkänning under 180 minuter och dubbla nollor i bakrutan, det anser Helsingborgs IF:s ordförande Krister Azelius.

– På det nationella planet handlar det mycket om synligheten av honom i VM-kvalet, i synnerhet Italien-matcherna, och pågående VM. Hans förhållningssätt till såväl media som omvärden är dessutom beundransvärt jordnära. Som varumärke har Granen på sin fotbollssålders höst gjort en kometkarriär på bara något år, säger han.

Nationell hjältestatus till trots har Andreas Granqvist behållt sitt lugna, samlade sätt. Han nämner aldrig sin egen prestation utan säger alltid "vi" eller "laget". Möjligen är det därför han är så otroligt omtyckt. Han är inte den självcentrerade superstjärnan utan den vanliga, hårt arbetande fotbollsspelaren som kämpat sig uppåt.

– En ärlig och ödmjuk lagspelare som inte är perfekt rent fotbollsmässigt men har de kvaliteter vi historiskt sett har uppskattat mest: reslig, stark på huvudet, hård i kroppen, brytningssäker, svårpasserad och en kämpe, säger Robert Laul.

Få svenska fotbollsspelare har uppnått en likvärdig rang som Granen fått på denna korta tid. Både Robert Laul och Krister Azelius drar dock paralleller till en annan hjälte från världsmästerskapen. Anfallsvapnet från början av 1990-talet – Tomas Brolin.

– Tomas Brolin kanske, men jag tvivlar på att ett uppsving i bemärkelsen uppmärksamhet någon gång har gått så snabbt, säger Azelius.

– Skulle vara Tomas Brolin som dock representerade en helt annan sorts spelare och genomslag. Där var det mer drömmen om den unga talangen som skulle göra det snabba genombrottet som förverkligades våren och VM-sommaren 1990, säger Laul.

Under mästerskapet har hyllningarna strömmat in. Granar har aldrig varit så populära, ett personligt hyllningsevenemang väntar i hemstaden och helgonförklaringarna rasar på social medier. Samtidigt fortsätter Andreas Granqvist, Janne Andersson och resten av de blågula hjältarna att slå ner "omöjliga" hinder på vägen mot VM-finalen.

– Vi har sagt från första dagen att vi ska göra det här tillsammans som ett lag. Vi går ut inför varje match men en positiv känsla att vi ska göra en bra prestation och änsålänge har det gått jättebra, sade Andreas Granqvist vid presskonferensen dagen innan kvartsfinalen mot England.

Ett hängivet fan skapade denna helgonbild av Andreas Granqvist.

Ett hängivet fan skapade denna helgonbild av Andreas Granqvist. Foto: Skärmdump Facebook.

Publicerad 07 July 2018 08:00