Svettig trumattack i Borgarparken

LUND.

Högsommarvärmen har återkommit och glassen går åt som just glass i solsken. I Borgarparken spelas the beachvollyboll och barn badar och leker. Från gräsmattan en bit bort hörs ett våldsamt trummande, som om en hel orkester slagit sig ner men glömt att ta med alla andra instrument och ersätt dessa av trettio trummor. Men så är det också frågan om en trumattack.

Av
Fredrik Rubin

– Jag och Omar Mofleh åker runt i hela Skåne och spelar tillsammans med barnen. Det handlar om att följa rytmen, samarbeta och skapa något tillsammans, säger Malin Hilding som just ställt ut murarhinkar och trumpinnar på gräset.

Malin och Omar som leder satsningen parades ihop utifrån sina musikaliska bakgrunder och deras kompletterande egenskaper. Malin är uppvuxen norr om Stockholm och studerar på musikhögskolan i Malmö, medan Omar flydde till Sverige från Syrien för två år sedan. Ett land i vilket han hade en etablerad musikkarriär sedan många år tillbaka.

– När vi träffades kunde vi inte förstå varandra så mycket, vi arbetade en del med tolk men musiken fick fungera som vårt huvudsakliga språk, säger Malin Hilding.

– Hon lär mig svenska och jag lär henne arabiska, det fungerar bra, säger Omar Mofleh som liksom Malin kommer från en familj med en eller flera musiker.

Ett femtiotal barn slår sig ner i gräset med förväntningsfulla miner, ögonen är fästa på hinkarna framför. Omar och Malin ger instruktioner där deltagarna klappar och följer rytmen. En blandning av Omars arabiska rytmer och Malins spanska influenser.

– När jag räknat till tre så går ni långsamt fram till en trumma som en gammal tant eller farbror, säger Malin Hilding för att snart se barnen springa fram och trumma på hinkarna.

Publicerad 07 July 2018 08:00