Skördetröska i arbete.

Skördetröska i arbete. Foto: Mostphotos.

Lantbruket i kris: för sent för regn

"Regnar det går det inte att skörda – spannmålen måste vara torr"

SKÅNE.

Torkan har slagit hårt mot lantbrukarna och nu är det tiden inne för att ta in skörden. Skulle det komma regn nu vore det katastrofalt.

Av
André Kvist

I flera månader har lantbrukarna väntat och väntat på att regnet ska falla. Gräset har blivit allt gulare och torkan blivit alltmer extrem. Kommuner och privatpersoner har skapat initiativ för att hjälpa lantbruket. Men nu är det för sent för vädergudarna att slå på kranen.

– Kommer regnet vid skörden så kan det endast rädda betet. Allt annat är det dags att skörda. Skördetröskorna går redan för fullt, säger Maria Hofvendal Svensson, vice ordförande i LRF Skåne.

Torkan har drabbat inte bara Skåne, utan hela landet. Vore det begränsat till ett par regioner hade branschen kunnat stötta varandra men som det ser ut har vi just nu den värsta sommartorkan sedan extremåret 1992.

Skulle det efterlängtade regnet nu falla när växtodlingslantbruket som bäst försöker rädda vad de fått upp, vore det en katastrof.

– Regnar det går det inte att skörda. Spannmålen måste vara torr. Sen måste halmen ligga någon dag på fältet innan den pressas. Potatis kan inte heller skördas när det regnar. Då dras jorden med och kvalitén försämras.

Man är orolig för mögelangrepp som trivs i fukt och värme. Möglet i sig kan producera gifter såsom mykotoxiner vilket gör skörden oanvändbar.

Förra året förstördes hälften av spannmålsarealen i Västerbotten och Norrbotten på grund av mängder av regn. Även i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län lämnades stora områden oskördade.

Om det börjar regna, innebär det att hela skörden går förlorad?

– Hela skörden går inte förlorad men det kan bli försämrad kvalité med lägre priser som följd.

Resultaten har inte kommit in för denna säsong än men Maria Hofvendal Svensson berättar att på en normalskörd om sju ton har man fått drygt fyra ton.

– Det är ungefär hälften det rör sig om. Torka kan ju ingen rå för och har du extrem otur så var det en dålig skörd förra året. Då är det ekonomiskt tufft. Detta är en kris för alla, säger hon.

På andra håll rapporteras att skörden bara är femtedel. Årets skördesäsong är tidig. Det som tröskas nu är vinterkorn och därefter är det rapsens tur. Den stora skördetiden är semptember och oktober då även höstsådden sker.

Inte nog med detta så finns det även risk för bränder när tröskningen utförs. Kombinationen av maskiner i drift och extremt torr växtlighet ökar risken. Lantbrukare uppmanas nu att ha med sig släckningsutrustning.

– I Danmark orsakade gnistbildning från en skördetröska bland i en halmsträng bakom tröskan och lågan spreds snabbt av vinden till en explosionsartad brand. Vi vill nu uppmärksamma svenska lantbrukare att vara extra säkerhetsmedvetna inför skörden, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Publicerad 13 July 2018 07:00