Både Super Maria och Harry Potter försvinner efter Patent- och registreringsverket tagit beslut i namnfrågan.

Både Super Maria och Harry Potter försvinner efter Patent- och registreringsverket tagit beslut i namnfrågan. Foto: Mostphots, Pixabay.

Avada Kedavra: Potters shot försvinner från drinklistan

MALMÖ/LUND.

Warner Bros och Nintendo flexade musklerna mot Shotluckan och tvingar nu barkedjan att byta namn på sina drinkar. Detta har Patent- och registreringsverket beslutat.

Av
André Kvist

Helgen som gick öppnade Shotluckan upp i Malmö. Sedan tidigare finns dem i Lund, Halmstad, Linköping och Uppsala, inom kort även i Göteborg. Men till öppningen kommer två populära drinkar, eller shots som det ju är, troligen inte finnas på menyn.

Shotdrinken "Harry Shotter" är för lik Harry Potter menar Warner Bros, som äger rättigheterna. De fann inte liknelsen varken komisk eller smickrande. Därför tog de strid om namnet.

"Shotluckan placerar sig i kölvattnet av Warners märke och drar fördel av dess attraktionsförmåga, anseende och prestige utan att betala ekonomisk ersättning och utnyttjar Warners kommersiella ansträngning för att befästa sitt märke", skriver bolagets ombud.

Man påpekar att det är endast ett P utbytt till SH och att detta kan skada deras varumärke.

Shotluckan svarade med att märkena "skiljer sig åt visuellt och fonetiskt genom P:t och SH". Man menar också att målgruppen är inte densamma.

Patent- och registreringsverket har tagit bådas argument under bedömning. De menar att det förvisso kan röra sig om "En person som heter Harry som shottar, det vill säga snapsar" och att efternamnet Potter kan associeras till "keramiker, krukmakare". Dock beslutar PRV att det finns en förväxlingsrisk och ger Warner rätt i striden om namnet.

Även Nintendo har gett sig på barkedjan. Föga överraskande i sammanhanget så har barkedjan döpt en shot efter en ohyggligt populär tv-spelsfigur, Super Mario. Namnet på snapsen är identiskt "Super Mario" så PRV ger inte Shotluckan en tillstymmelse till nåd då namnet är "fonetiskt, visuellt och konceptuellt identiskt" med Nintendos varumärke.

Således försvinner två populära styrketårar ur Shotluckans repetoar. Nu är frågan om inte andra favoriter som Batman, Moranisse och Princess Sparkles är i farozonen.

Publicerad 18 July 2018 09:00