Marika och Calle Sjöström framför Pax brygghus, sommaren 2016.

Marika och Calle Sjöström framför Pax brygghus, sommaren 2016. Arkivfoto: Anja Degerholm

Nu har Flyinge fått sin egen bryggpub

Pax brygghus kommer att ha öppet på fredagar

FLYINGE.

Sedan Marika och Calle Sjöström tog över den gamla livsmedelsaffären mitt i Flyinge har de byggt och bryggt i omgångar. Planen har från början varit att ha både ett ölbryggeri och en bryggpub. Nu har den planen blivit verklighet.

Lördagen den 20 oktober öppnar puben för allmänheten.

– Vi har 50 platser och är helt fullbokade, vi har till och med flera på väntelistan, säger Marika Sjöström inför premiärhelgen.

Pax brygghus har sedan tidigare tagit emot grupper för middagar, men nu ska vem som helst kunna komma förbi och äta en bit mat och dricka en öl eller två. Maten kommer från Linnérs i Södra Sandby.

– De är väldigt bra på mat och vi är väldigt bra på öl, så vi tänker att det blir en oslagbar kombination, säger Marika Sjöström.

Efter öppningshelgen är planen att ha öppet på fredagarna, så att även de som bor utanför Flyinge ska kunna ta sig med kollektivtrafik till byn. Veckan efter höstlovet är det skarpt läge, så den 9 november blir första pubfredagen. Förhoppningen är att kunna satsa mer på aktiviteter i de egna lokalerna, som ölprovningar, konferenser och pubkvällar.

– Vi får testa efterfrågan innan vi går vidare. Det blir spännande att se hur det faller ut, säger Marika Sjöström.

Sedan Lokaltidningen skrev om Pax brygghus för första gången har det gått drygt två år. Mycket har hänt under de två åren, inte minst med bryggeriet.

– Infrastrukturen som vi byggde upp från början var bra, men i stort sett all bryggutrustning har bytts ut för att öka kapaciteten, säger Calle Sjöström.

Nu kan de brygga 1 000 liter öl i veckan. Pax har i dagsläget sju öl i Systembolagets sortiment och finns i fem olika butiker.

– Lite oväntat så är det vår lättöl som säljer bäst. Den tar slut innan vi hinner brygga nytt, berättar Marika Sjöström.

Förra året blev Pax Citra pale ale utsedd till Skånes godaste öl på Skånefestivalen i Staffanstorp. I veckan ska de tävla igen. Den här gången i något som kallas Beer fight, där skånska mikrobryggerier duellerar. Gästerna på Lokstallarna i Malmö avgör vem som vinner.

– Den 24 oktober ska vi möta Hönsinge hantwerksbryggeri. Förhoppningsvis blir det vinst där – och i finalen den 8 november, säger Marika Sjöström.

Publicerad 17 October 2018 06:00