Foto. Lunds universitet/ Wikipedia Creative Commons

Lundateolog tar farväl av Akademien

Säkrade först institutionens fortlevnad

LUND/SVERIGE. Efter en kort tid som ledamot i den sargade och skandalomsusade Svenska Akademien väljer teologiprofessorn från Lund att lämna stolen till förmån för sitt akademiska arbete.

Av
Jon W Loman

Jayne Svenungsson, teolog kopplad till Lunds Universitet, som fram till idag suttit på stol nummer nio i Svenska Akademien, meddelade under onsdagen att hon lämnar den krisdrabbade institutionen. Detta enligt ett pressmeddelande som Expressen tagit del av.

– Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen. Det har alltså varit angeläget och meningsfullt för mig att vara med och bidra till Akademiens återuppbyggnad i kölvattnet av den kris som av en ödets ironi sammanföll med mitt inträde, skriver Svenungsson.

Jayne Svenungsson tillträdde sin stol hösten 2017, samtidigt som metoo svepte över världens mediaflöden. Nu, ett drygt år senare skriver hon i pressmeddelandet att hon ser fram emot att återgå till sitt arbete vid Lunds Universitet på Heltid.

Publicerad 07 November 2018 14:38