När Skrollan skulle bada sin ena katt inför en utställning var olyckan framme.

När Skrollan skulle bada sin ena katt inför en utställning var olyckan framme. Foto. Mostphotos.com

Hon fick blodförgiftning av kattbett – nekades akutvård

Anmäler händelsen till IVO

HÖRBY/LUND. När kattuppfödaren Skrollan Andersson blev illa biten av sin katt begav hon sig direkt till akutmottagningen i Lund för att få såret spolat. Där hänvisades hon vidare till vårdcentral som hade stängt för dagen. Vid läkarbesöket dagen efter återremitterades hon till akuten. Denna gång med början på blodförgiftning.
– Efter åtta timmar i väntrummet var jag röd upp till armhålan.

Skrollan Andersson sysslar sedan många år med uppfödning av utställningskatter. Hon är därmed van att handskas med katter och har vid flera tillfällen fått söka vård när olyckan varit framme. När hon en fredagseftermiddag i mars skulle bada sin ena hankatt högg han henne djupt i handleden.

– Han släppte inte taget. Jag kände direkt att det tagit hårt så jag begav mig till Lund för att få såret spolat och få antibiotika, berättar Skrollan.

Enligt Skrollan ska hon när hon kom in till akuten fått besked om att ärendet skulle gå via en vårdcentral. Då det var sent på fredagen och endast jourläkarcentralen var öppen valde hon att åka tillbaka hem.

– Det var sent och jag var orolig för katten. Han hade ju blivit lika rädd som jag, säger hon.

När hon vaknade morgonen därpå var hela armen röd och svullen. Efter ett snabbt besök på vårdcentralen i Eslöv var hon åter på väg in till akuten i Lund.

– Det var det jag visste, att de bara skulle hänvisa mig vidare. Att då ha som policy på akuten att det måste gå via en vårdcentral är ren idioti och slöseri med resurser.

Väl inne på akuten fick Skrollan vänta ytterligare 8 timmar innan hon till slut kom in till läkare. Man kunde då konstatera initial blodförgiftning som spridit sig ända upp till armhålan.

– Jag skickades omedelbart till handkirurgen i Malmö där jag fick sövas och akutopereras. Därefter låg jag inlagd med penicillindropp i ett par dygn, berättar hon.

Skrollan har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg i hopp om att vården ska bli mer uppmärksam på hur allvarligt det är med just kattbett.

– Till skillnad från hundtänder så är kattänder sträva. Det innebär att det inte blir ett rent sår som man kan rengöra själv. Blir man kattbiten måste man öppna upp såret och spola rent, annars sprider sig bakterierna snabbt, säger hon.

Denna gång verkar det som att Skrollan klarat sig utan bestående men, men hon vet hur illa det kan gå.

– På andra sidan har jag ett kattbett i tummen som jag aldrig kommer bli bra ifrån. Där hade tanden trängt in så djupt att den ledde till benröta.

Publicerad 08 November 2018 10:48