DNA från fimpar funna utanför brottsoffrets övergivna bil knyter de misstänkta till brottsplatsen

DNA från fimpar funna utanför brottsoffrets övergivna bil knyter de misstänkta till brottsplatsen Foto. Polisens förundersökning

Fimp-DNA knyter kidnapparna till brottsplatsen

Offret lockades dit av sina vänner

SKRYLLE/DALBY. Rättegången har inletts mot de fyra män som misstänks för en kidnappnings i Dalby i somras. Männen som alla kunde gripas kort inpå att polis larmats har alla någon form av anknytning till kriminella nätverk.

Av
Jon Loman

I veckan inleddes rättegången mot de fyra män som misstänks för människorov och misshandel av en man i 20-årsåldern. Händelseförloppet och vem eller vilka som bär skuld avgörs nu under fyra rättegångsdagar i sal 31, säkerhetssalen på rättscentrum i Malmö.

– SOS 112, vad har inträffat?

– Tjena, tjena. Min bror har blitt kidnappad.

– Nu precis?

– Ja, han ringde mig och sa att eh, jag skulle ringa min pappa och han behöver en halv miljon.

Så inleds ett samtal till SOS 112 vid ettiden en morgon i juni i år. Det uppringaren berättar gör att poliser i tjänst den natten är på tårna. De kan snabbt koppla ihop enskilda händelser och gripa fyra personer varav en är mer eller mindre täckt i offrets blod. De misstänkta kan, enligt förundersökningen, på olika sätt kopplas till två kända kriminella nätverk.

Grusparkeringen i Skrylle där skräckfärden avslutades med att offret flydde till fots.

Grusparkeringen i Skrylle där skräckfärden avslutades med att offret flydde till fots. Foto. Polisens förundersökning

Vid halvtretiden en junimorgon i år knackar en blodig och medtagen man på dörren på hus i Dalby. Mannen, som är i 20-årsåldern, är knivskuren och blöder från låret, bröstet och hakan. Hans vänstra hand är så illa skuren att senorna på två av fingrarna är helt avskurna. De boende i huset ringer polisen som snart kommer till platsen.

Mannen berättar att han sent på kvällen har mött uppe två vänner på en bensinmack i Gårdstånga. Där har han blivit slagen, knivskuren och pistolhotad av två andra män som kommit till platsen tillsammans med vännerna. Han tvingas in i baksätet mellan de två våldsverkarna samtidigt som vännerna sätter sig i framsätet kör från platsen.

Färden slutar enligt åtalet på en grusparkering i Skrylle där brottsoffret tvingas ringa sin familj, berätta att blivit bortförd och att kidnapparna nu begär 500 000 kronor. I ett skogsparti intill grusparkeringen lämnas mannen för en stund obevakad och lyckas fly genom skogen för att till slut ta sig till ett bostadshus i Dalby där han knackar på dörren.

En av de misstänkta männen hade offrets blod på kläderna

En av de misstänkta männen hade offrets blod på kläderna Foto. Polisens förundersökning

Mindre än en timme efter att Polisen kallats till huset stannar en bil på väg ut från Dalby. I den påträffas två män i 40- respektive 50-årsåldern som genast misstänks för kidnappningen. Den yngre av männen har byxorna täckta av blod. En bilnyckel som hittas i mannens tröjficka tillhör även brottsoffret. Bevisningen mot männen styrks även av DNA från fimpar utanför brottsoffrets övergivna bil.

Senare på morgonen grips den första av mannen vänner som var på med under kidnappningen och senare under kvällen grips den andra. Alla de fyra männen åtalas nu för grov misshandel och människorov.

Publicerad 09 November 2018 12:42